Как една българка стана звезда в турските сериали

Българката Гюлсим Али, която се снима в турски сериали, е с над 2,1 милиона последователи в Инстаграм, а извън снимачната площадка е скромна и дружелюбна, пише BG Voice.

„В Русе все ме питат къде могат да ме гледат. Една от мечтите ми е някой от сериалите, в които съм с главна роля, да бъде излъчен по българска телевизия“, споделя Гюлсим, която се прибра за празниците в родния си град.

През 2022 г. е избрана за „Най-добра актриса на Балканите“. В Лион, Франция, е получила приза „Най-обичана актриса“ заедно с екранния си партньор Берк Атан за „Най-хубава екранна двойка“ за сериала „Планинско сърце“. Миналата година става „Най-добра актриса“ на конкурса „Лидер Марка“ за сериала „Червено знаме“. За деветте си години в Истанбул Гюлсим Али се е снимала в 9 сериала и един филм – „Линия на спасение“ (2022).

Наскоро тя получи в София и наградата „Най-успяла българка зад граница“ на „Дама на годината“ – един от многото конкурси за красота, награди и форуми за благотворителност, на които е продуцент и собственик Меги Савова. „Меги е била в журито за „Супер модел на България“, който спечелих на 14 години. Когато ѝ благодарих за наградата, Меги каза, че още тогава е вярвала, че ще успея“, споделя Гюлсим.

Средното дете е в семейството на Илхан и Рейхан Али. Сестра ѝ Инджихан е с 3 години по-голяма, а брат ѝ Кемал – с 6 години по-малък. Тя си спомня честите киновечери със семейството. „Вземахме от видеотека касети с индийски и американски филми. Гледах ги с много голям интерес, но никога не съм си представяла, че и аз един ден ще стана една от тях, актрисите. Просто ми беше хубаво семейно да си гледаме сериали и филми“, споделя тя. Сцената я привлича по друг начин – обича да танцува, добра е и ходи в група по латино танци.

Като тийнейджър тръгва на курсове за модел, защото родителите ѝ държат да има правилна стойка и походка. Две години е модел към русенска агенция. През 2009 г. печели конкурса „Супер модел Форд Модел на България“. Тя представя България на световния конкурс „Супер Модел“ в Сао Пауло, Бразилия.

„След конкурса в училище бях една от най-популярните“, поделя Гюлсим. „Понякога се налагаше да отсъствам, но имах голяма подкрепа от учителите. Много ми се радваха, но в един момент ми казаха да спра, да се отдам на училището, а не да търся изяви навън“, казва тя.

С ръста си от 176 см, с мраморната си кожа, зелени очи и тъмни коси красавицата е желан модел. Участва в известни модни ревюта и е рекламно лице на български брандове за облекло и на EasyPay.

„Родителите ми искаха да стана зъболекар“, казва Гюлсим. Тя обаче започва да гледа с интерес турски сериали и решава да си опита късмета като актриса. „Сама си търсих агенции в интернет и си уговорих един кастинг“, споделя тя. С баща ѝ заминават с колата за Истанбул при чичо ѝ. На първия кастинг не е одобрена. Връща се в Русе да си довърши гимназията, но отново участва в кастинг и този път е одобрена.

Началото в Истанбул е трудно, Гюлсим си преживява културния шок – и от мегаполиса, и от това, че не знае турски. „В семейството ми винаги сме говорили само на български“, казва тя.

Първите ѝ стъпки в киното са през 2012 г. във второстепенна роля в сериала „Последното лято на Балканите“ с Хазал Кая („Огледален свят“, „Забраненият плод“). Тогава още не е навършила 18 години и като чужденка в Турция няма право да стои повече от 3 месеца. Включват я в „Последното лято…“, защото се снима в Северна Македония, където има право да стои и повече от 3 месеца.

Междувременно минава и през сериозни школи по актьорско майсторство, но и досега продължава да взема частни уроци преди всяка нова роля. Има си частна учителка, Гамзе Сюнар Атай, известна актриса, и с нея работят по характера на героинята ѝ. Уточняват поведение, маниери, походка, начин на говорене, всичко – за да е пълнокръвен образът. „Искам всяка роля да се отличава от предишните ми“, казва тя.

Първата ѝ главна роля е през 2015 г. в сериала „Селска господарка“ по един от най-големите турски тв канали – „Стар ТВ“, с известния актьор Юсуф Чим („Ягодова любов“). Там играе Илкгюн – първата сестра в едно семейство.

С най-голям рейтинг през времето на излъчването му в цяла Турция е сериалът „Възкръсналият Ертугрул“ – 21 пункта, с Енгин Алтан Дюзятан. „Там започнах с по-малка роля, на Аслъхан Хатун, но аз вярвам, че в ръцете на актьора е възможността да удължи екранното си присъствие. И така моята роля стана една от главните“, споделя актрисата. През 2019 г. е с Бюлент Инал („Семейни тайни“, „Под липите“) в историческия сериал „Абдулхамид“.

Последната ѝ роля е на Надя във военния сериал „Червено знаме“. Замислена е като рускиня, но Гюлсим включва монолог на български и Надя става българка – с майка българка и баща турчин. Ролята ѝ е оценена високо, за нея миналата година получава наградата „Най-добра актриса“ на конкурса на „Лидер Марка“.

Наричат я „турската Дженифър Лорънс“ заради голямата прилика със звездата от блокбъстъра „Игрите на глада“.

„Мечтая си някой ден да опитам какво е на снимачната площадка в България“, казва Гюлсим. Родният Русе ѝ липсва. „Продължавам да поддържам връзка с всички в България, но вече усещам промяна. Преди, като си ходех на Русе, казваха на мама и тати: „Е, малката се е върнала“. А през последните години вече казват: „А, имаш гости“.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gülsim Ali (@gyulsim)

Четете още

Избор на редактора