Как ще се издава медицинска е-бележка на учениците

От 1 октомври настоящата хартиена извинителна бележка се заменя с електронен документ. Това заяви министърът на електронното управление Александър Йоловски, който представи процеса по издаване на електронна медицинска бележка за извиняване на отсъствия поради здравословни причини на учениците от I до XII клас.

„От лекаря до училището бележката ще пътува електронно и автоматизирано“, обясни министърът. Той подчерта, че настоящата реформа ще бъде от полза както за лекарите и учителите, така и за учениците и техните родители.

Въвеждането на електронната бележка е ярък пример за това какво може да бъде направено в бързи темпове, когато имат ясно поставена цел, посочи Александър Йоловски.

Министърът на електронното управление обясни какъв е пътят на новия електронен документ от неговото издаване до постъпването в училището, за да извини отсъствието на ученика. „Електронният документ се издава или от личния лекар, или от лекар-специалист в болничната или извънболничната помощ, като по този начин ще постигнем много икономии и ползи на всички лица по веригата“, уточни той.

„Имаме болен ученик, който отива при своя личен лекар или друг специалист на преглед. Когато лекарят извърши този преглед, информацията от него се вписва в Националната здравно-информационна система посредством специализирания софтуер. Още на този етап автоматизирано се създава електронен документ, който достига до Националната единна информационна система за училищно и предучилищно образование. Това е централизираната система на Министерството на образованието и науката. От там нататък въпросната електронна извинителна бележка се разпределя към електронния дневник в училището, където учи съответният ученик. По този начин кръгът се затваря. От лекаря до училището електронната бележка пътува изцяло електронно и автоматизирано“, допълни той.

Министър Йоловски увери, че електронизацията на този процес ще доведе до отпадане на някои административни тежести и до улесняване на целия процес.

В днешното представяне на електронния документ се включиха още министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков. На събитието присъстват още председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и Ивайло Стойчев, мениджър проекти в „Информационно обслужване“ АД, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора