Експерт: Заради ковид вълната останете 3-4 дни вкъщи след почивката

Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти, а август ще е пикът на тази COVID вълна това коментира проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси.

Той разкри, че вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора. „В момента от 1000 души – 270 боледуват втори път, защото вирусът много се измени. Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки на ЕС ще получат от новата модифицирана ваксина“, обясни експертът. По думите му е нужно изкаралите Омикрон и с реимунизация в предните 3-4 месеца да изчакат модифицираната ваксина през есента.

Той препоръча онези, които се връщат от почивка, да останат вкъщи няколко дни. Според него симптомите са гърлобол, отпадналост, хрема. „Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват дали има наличие на вируса, но е важно преди това да не си ял или пил, а пробата се взема дълбоко в гърлото. При PCR ще има по-ранно секвениране, тези тестове трябва да се върнат“, подчерта професорът и допълни, че ковид-зоните е трябвало да се възстановят още преди 3 седмици.

Четете още

Избор на редактора