Карабашлиев: Чух тоталитарни изречения от директора на Народния

„Васил Василев започна пресконференцията с думите: „Време е да си оправим държавата!“. Това работа на директора на Народния театър ли е? Това е толкова нелепо. Очевидно този човек има политически амбиции, които в момента упражнява в малката структура, която управлява – Театъра. … От пресконференцията на Василев чух една хаотичност на изказа му“.

Това каза пред БНР писателят Захари Карабашлиев, който през ноември 2022 г. подаде оставката си като драматург на Народния театър заради възникналия конфликт.

По думите на Карабашлиев директорът на НТ „Иван Вазов“ Васил Василев бере плодовете, които е посял.

„Чух днес изключително неприятното изречение, че личностите нямат значение, а значение има Народният театър. По-тоталитарно изречение от това чували ли сте? Аз отдавна не бях. Това е авторитарният модел – личността няма значение. После го чух да казва, че трябва да гледаме за общия морал на нацията, а не за личния. Що за глупост е това? Моралът е винаги личен. Народният театър е сбор от личности, които го правят“, коментира той.

Захари Карабашлиев подчерта, че проблемът в Театъра е бил мениджърски.

„Имам личен грях, че приех най-лековерно и с отворено сърце един човек. Да, прелях авторитета си към неговата кандидатура за директор на НТ „Иван Вазов“. Аз съм казвал не малко добри думи. Очевидно съм бил подведен“, сподели той.

Според него Василев не е издържал първото изпитание:

„Това беше първото, което се случи в този Народен театър, и той можеше да го преодолее с приказка, със съчувствие, с човешко подхождане към проблема. И така трябваше да стане, не трябваше да се стига дотук“.

Още по темата

Избор на редактора