Карадайъ обясни на протестиращи защо са дошли в София

„Знаете ли за какво сте тука?“, обърна се Мустафа Карадайъ пред протестиращи, слезли от автобус от Търговище. Те мълчаха притеснено. „За оставката!“, подсказа им лидерът на ДПС и симпатизантите на движението закимаха одобрително и разбиращо. Карадайъ ги поздрави тогава на турски език и се ръкува с някои късметлии от първата редица.

Това стана, докато депутати от ДПС напуснаха дебата по вота на недоверие в Народното събрание. Те излязоха, за да поздравят симпатизантите си, дошли спонтанно и непредизвикано от Делиормана.

Начело беше Карадайъ, сподирян от  парламентарната група на ДПС, водена от Йордан Цонев, предаде Дарик.

„Те са дошли за оставката, и ние сме за оставката и решихме да обменим мисли“, каза доволен на журналистите Карадайъ. И допълни: “Тече дебат вътре, ако те имат поръчение, да го кажем в залата. Първо с тях, после с вас ще говорим“.

„Излизаме, за да им благодарим за подкрепата“, включи се и Йордан Цонев като уточни: „Ще ги помолим да бъдат внимателни, да не бият депутатите, които подкрепят управляващото мнозинство. Това не е добра практика“.

После сподели, че да протестираш в София било лесно. „Ей, тука на Докторската градинка, съберем се, и аз така идвам, без организация. Хората от страната също трябва да бъдат представени на жълтите плочки, нали не е ОК само софиянци да сме тука“, убеждаваше Цонев журналистите, които го питаха имали организиран протест от провинцията.

Накрая се предаде и не отрече твърденията на „Продължаваме Промяната“, че симпатизантите им са организирани и извозени с бусове от Разград и Търговище.

„Трябва да има протести, протестът е право на всички българи, трябва да има протести“, обобщи Цонев. После депутатите от ДПС се разделиха с протестиращите и отидоха в Народното събрание да свалят правителството.

Автобусите за Разград и Търговище поеха обратно.

Четете още

Избор на редактора