Кардиолози спасиха бременна жена с остър инфаркт

Кардиолозите в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали спасиха живота на млада бременна жена с остър инфаркт на миокарда. Случаят е изключително рядък в медицинската практика, съобщава 24rodopi.com.

В събота вечер 29-годишната бъдеща майка и съпругът й се прибрали у дома, когато младата жена усетила болка в гърдите и гърба. Първоначално кърджалийката, която е бременна в 22-а  седмица, не обърнала внимание, защото и друг път през последните седмици била получавала подобни оплаквания. Болката обаче станала непосилна и малко по-късно съпрузите се озовали в спешния център на кърджалийската болница. На направената електрокардиограма имало данни за остър миокарден инфаркт, което наложило спешна хоспитализация в отделението по кардиология, където дежурен бил инвазивният кардиолог д-р Кямуран Местан.

„Не повярвах на видяното в направените кардиограми в Спешна помощ. Направих още няколко в отделението. От кардиограмите и ултразвуковото изследване на сърцето, данните бяха категорични, че се касае за остър миокарден инфаркт. За първи път виждах такъв случай, а за 20-годишната си практика съм виждал какво ли не“, разказва д-р Местан.

„Нямаше време за губене, трябваше спешно да влезна в ангиографската зала и да реканализирам, да отпуша запушената артерия. Времето е „миокард“, както казваме ние, инвазивните кардиолози. Проблемите бяха свързани с бременността. Работим с рентгенов апарат, има радиационно облъчване, има лекарства, които ще се приемат, а всичко това може да застраши плода“, продължава разказа си той.

„За възрастен организъм облъчването по време на коронарографията е безвредно, но за плода в бременната матка може да се окаже проблемно. За щастие, бременността беше около 22-ра гестационна седмица, когато се смята, че образуването на органите на бебето е приключило. Започнахме процедурата при максимални мерки за предпазване на младата жена и плода й. Интервенцията завърши с имплантиране на стент. Всичко мина по най-добрия начин“, разказва инвазивният кардиолог.

Бъдещата майка се възстановява и почти е готова за изписване. „Ще я проследяваме до раждането в екип с акушер-гинеколози“ заявиха от отделението по инвазивна кардиология.

Още по темата

Избор на редактора