Карлсен глобен €10 000 за оттегляне от турнир без причина

Световният номер едно в шахмата Магнус Карлсен беше обявен за невинен по три от обвиненията, повдигнати срещу него от Комисията по етика и дисциплина на ФИДЕ след Sinquefield Cup през 2022 г., но той беше глобен за „оттегляне без основателна причина“, съобщава chess.com.

Дългоочакваната присъда от Комисията по етика и дисциплина (EDC) на ФИДЕ относно обвиненията срещу Карлсен за поведението му след загубата от гросмайстора Ханс Нийман най-накрая беше публикувана.

Карлсен, който потенциално беше изправен пред забрана от турнири на ФИДЕ, в крайна сметка беше признат за невинен по най-важните обвинения. Въпреки това той беше признат за виновен за „оттегляне без основателна причина“ и глобен с 10 000 евро.

Присъдата заключава:

  • Член 11.7(f): Безразсъдно или явно неоснователно обвинение в измама на шах: Невинен
  • Член 11.6(b): Уронване на репутацията и интересите на ФИДЕ: Невинен
  • Член 11.9 (f): Опит за уронване на честта: Невинен
  • Член 11.9(b): Оттегляне от турнир без причина: Виновен

Решението подчертава, че Карлсен, като световен шампион и играч с най-висок рейтинг в света, трябва да дава пример. Неговото оттегляне, разглеждано като акт на „лошо спортменство“, заобиколи правилните процедури за поверително разглеждане на подобни опасения.

Комисията по етика и дисциплина отбеляза, че Карлсен е трябвало да следва подходящите процедурни средства, достъпни за играчите, вместо да се оттегли.

ФИДЕ започна разследване, след като Карлсен публично обвини Нийман в измама. 

EDC разчита на доклад от разследването, проведено от Кенет Реган, дългогодишен съветник на FIDE относно компютърните измами. Професорът анализира игрите на Нийман на Sinquefield Cup и 13 от неговите турнири през последните три години. Анализът не дава никакви статистически доказателства в подкрепа на измама, според Реган.

„Представянето на Нийман през годините се характеризира с върхове и спадове, съответстващи на очакваното от него ниво на игра“, се казва в решението.

Четете още

Избор на редактора