Карлсен за седми път световен шампион на блиц

Норвежецът Магнус Карлсен спечели за седми път световната титла по блиц при мъжете. На турнира в Самарканд в Узбекистан водачът в световната ранглиста събра 16 точки от възможни 21 и за втори пореден път и пети в последните шест световни първенства стигна до златото.

Освен това 33-годишният Карлсен направи и дубъл, след като в четвъртък си осигури и титлата в ускорения шахмат.

На второ място с 15,5 точки остана руснакът Даниил Дубов. Дубов може много да съжалява, че не спечели златото, тъй като реално изигра само 20 партии. Партията му със сънародника му Ян Непомнящи от 11-ия кръг бе анулирана и двамата получиха по нула точки, след като преди началото на срещата се разбраха да направят реми. Двамата изпълниха по 12 хода само с конете си, а след тях позицията на дъската бе абсолютно идентична с тази, с която започват шахматните дуели.

Това бе сметнато от главния съдия Иван Сурови от Словакия за неуважение към шахматната игра, заради което Дубов и Непомнящи получиха анулация на партията си.

Трети с 15 точки завърши друг руски представител – Владислав Артемиев, а Вашие-Лаграв остана четвърти с 14,5 точки. Непомнящи е пети с 14 точки.

Единственият български представител при мъжете Иван Чепаринов завърши на 92-ро място с 11 точки. В днешния ден той постигна само четири, след като загуби първите си три от общо десет партии.

При жените Антоанета Стефанова завърши десета с 11 точки от 17 възможни.

Трите останали българки завършиха турнира с по 9 точки. По допълнителни показатели Нургюл Салимова е 41-ва, Надя Тончева е 47-ма, а Гергана Пейчева е 52-ра.

Шампионка с 14 точки стана рускинята Валентина Гунина, а втора с 13,5 остана Костенюк. Чжу Цзинър пък направи серия от пет последователни победи след загубата от Стефанова в 12-ия кръг и събра актив от 12,5 точки, с който стигна до бронза.

Четете още

Избор на редактора