Световният номер 1 отказа Турнира на претендентите

Бившият световен шампион по шахмат Магнус Карлсен отказа участие в Турнира на претендентите догодина в Торонто. Новината съобщи самият той пред сайта Chess.com.

„Основната причина е, че не ми харесва. Просто е. Няма да участвам в турнира. Не се притеснявайте“, заяви норвежецът.

През 2022-а Карлсен отказа да играе мача за световната шахматна корона, в който трябваше да срещне за втори пореден път руснака Ян Непомняшчи, и беше лишен от титлата световен шампион.

Ниджат Абасов , който завърши четвърти в Световната купа на FIDE, ще замени Карлсен в Торонто, което е насрочено за 2-26 април.

Така осемте участници в състезанието в Канада са: Фабиано Каруана, Ян Непомняшчи, Ниджат Абасов, Хикару Накамура, Вадит Гуджрати, Гукеш Д, Рамешбабу Прагнананда и Алиреза Фирузджа.

Карлсен, който спечели пет мача за световно първенство срещу Вишванатан Ананд (2013 и 2014 г.),  Сергей Карякин (2016 г.),  Фабиано Каруана (2018 г.) и  Ян Непомняшчи (2021 г.), казва, че трябва да има значителни промени за да се върне към цикъла.

„Мисля, че при сегашния формат с контрола на времето е изключително малко вероятно отново да се състезавам в класическото световно първенство“, сподели норвежецът.

С общо 17 световни шампионски титли зад гърба си, 33-годишният играч подчерта, че най-добрият играч трябва да се отличава във всички формати: класически, рапид и блиц.

Четете още

Избор на редактора