Карлсен спечели турнира по Шахмат 960 в Хамбург

Световният номер 1 Магнус Карлсен победи Фабиано Каруана във финалната класическа игра, за да спечели първия 2024 Freestyle Chess GOAT Challenge и главната награда от $60 000. Турнирът по Шахмат 960 (известен като Шахматът на Фишер) се игра в Хамбург по смесена система.

Шахмат960 или Fisherandom е шахмат, създаден от Боби Фишер, който има за цел да се избегнат предварително заучените ходове и партии, за да се насърчат творческата мисъл и талантът на играча, и създаде по-интересни и непредвидими партии шах. Това става чрез различно подреждане на фигурите на дъската, а не традиционното. Шахът е известен и като Шахмат 960, тъй като има 960 стартови подреждания.

И белите, и черните фигури са разположени както в класическия шах – на първи и втори хоризонтал за белите, на осми и седми хоризонтал за черните. Теоретичните начални позиции са повече от 960.

Левон Аронян зае трето място след победа над Нодирбек Абдусаторов, докато Алиреза Фирузджа завърши наравно с Гукеш Домараджу, за да получи покана за събитието следващата година с пето място. Винсент Кеймър зае седмото място, като победи световния шампион Дин Лижен , който завърши без победа с 10 загуби.

Четете още

Избор на редактора