Карлсен спечели Superbet Rapid & Blitz в Полша

Магнус Карлсен спечели турнира Superbet Rapid & Blitz в Полша. Световният №1 стана лидер на Grand Chess Tour за сезон 2024 и взе първата си награда от $40 000.

В петия на състезанието феновете видяха вълнуващия финал на надпреварата между лидера на турнира Уей И и бившия световен шампион Магнус Карлсен. Влизайки във финалния ден, Уей водеше с 2,5 точки пред Магнус.

Китайският гросмайстор започна добре, побеждавайки Гукеш Д в 10-ия кръг на блиц. Карлсен запази темпото, преодолявайки Кирил Шевченко с черните в много сложна партия, в която младият румънец имаше опасна атака.

Уей И беше напълно загубен срещу Кеймар в следващия кръг, но извади късмет, след като младият германец сбърка комбинация при патова ситуация.

Междувременно Карлсен спечели след добра игра срещу Прагнананда, използвайки добре двата си офицера и намалявайки разликата с Уей И.

В 12-ия кръг китайският гросмайстор сбърка срещу Ян-Кшищоф Дуда, което му коства второстепенна фигура и играта. Магнус, от друга страна, продължи победната си серия, побеждавайки Нодирбек Абдусаторов и скъсявайки дистанцията до лидера.

Това доведе до решаващ сблъсък на лидерите в следващия кръг. Магнус надделя в много дълга битка, за да настигне Уей в класирането.

Китаецът се върна в 14-ия кръг, побеждавайки Аниш Гири, но това не беше достатъчно, тъй като Карлсен спечели играта си срещу Кеймар.

В 16-ия кръг Уей И завърши наравно с Кирил Шевченко, докато Магнус спечели партията си и грабна водачеството за първи път, след като удари Гукеш Д в луда игра.

В предпоследния кръг Уей И, който изоставаше с половин точка, изигра решаваща партия срещу Прагнананда. След като индиецът сбърка една фигура, китайският гросмайстор получи печеливша позиция, но се отказа под напрежение и не просто остави предимството да му се изплъзне, но и загуби.

Междувременно Магнус направи равенство с Гири и консолидира преднината си, влизайки във финалния кръг с цяла точка преднина. Изправяйки се срещу Арджун Еригаиси в 18-ия кръг, ​​световният номер направи реми и това беше достатъчно, за да спечели титлата. Уей победи Абдусаторов и завърши на половин точка зад победителя. Третото място е за Ян-Кшищов Дуда.

Четете още

Избор на редактора