Карлсен ще мести на Европейското отборно в Будва

Световният номер 1 Магнус Карлсен е най-впечатляващото име на Европейското отборно първенство, което започва утре в Будва, Черна гора. Норвежецът ще води националния си отбор след 8-годишно прекъсване..

В Open надпреварата участие са потвърдили 38 отбора, а при жените ще участват 32.

При мъжете фаворит е националният отбор на Азербайджан със среден ЕЛО рейтинг 2701, а тимът ще бъде воден от Шахрияр Мамедяров и Теймур Раджабов.

На второ място е Румъния, водена от Ричард Рапорт и Кирил Шевченко със средно ЕЛО 2676, а националният отбор на Германия, воден от младия Венсан Каймер, е със същия среден рейтинг. Англия е четвърта поставена със същото ЕЛО 2676, водена от Никита Витюгов и легендарния Майкъл Адамс. Норвегия е осмият поставен.

Три бивши световни шампионки ще мерят сили при жените: Александра Костенюк, Антоанета Стефанова и Анна Ушенина.

На 1 място по средно ЕЛО е селекцията на Грузия, която ще бъде водена от Бела Хотенашвили и Нини Бациашвили по пътя към златото. Втори в списъка е отборът на Азербайджан, а трети е националният отбор на Германия. След дълго отсъствия на Европейското се завръща отборът на България, който е пети поставен, докато националният отбор на Украйна е на 4-то място.

Нашият тим е със среден коефициент 2362. Той е образуван от ЕЛО на петте ни представителки. Играещият капитан на България – Антоанета Стефанова е с 2417. Сребърната медалистка от Световната купа Нургюл Салимова е с 2412, а в състава ни са още бронзовата от световното първенство за девойки Белослава Кръстева (2262), Виктория Радева (2332) и Гергана Пейчева (2287). Селекционер на състава е Петър Арнаудов.

Четете още

Избор на редактора