Карфур спира продажбите на Пепси във Франция

Гигантът за хранителни стоки Карфур (Carrefour) ще спре да продава продукти на Пепси (Pepsi) във Франция, позовавайки се на „неприемливо увеличение на цените“, съобщава BBC.

Супермаркетът започна да поставя табели в магазините в четвъртък, за да информира клиентите за решението, което ще засегне продукти като сода Pepsi, Doritos и зърнени храни Quaker.

Pepsi заяви, че ще продължи да се опитва да преговаря „добросъвестно“.

Спорът идва, докато Франция продължава да се бори с цените на храните, които растат неприятно бързо.

Последният доклад на правителствената статистическа агенция изчислява, че цените на храните са се повишили със 7,1% през декември спрямо година по-рано.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер миналата година накара големите хранителни компании да намалят цените, заплашвайки специални данъци върху „неправомерните“ печалби.

Правителството също измести крайния си срок за преговори за цените между хранителни компании и супермаркети до този месец в опит да се справи с проблема.

Pepsi повиши цените през последните години, сочейки нарастващите разходи. През октомври компанията заяви, че очаква допълнителни повишения през 2024 г.

Компанията също така е активна в това, което критиците описват като „свиваща се инфлация“ – намаляване на размера на пакетите за продажба, но не и намаляване на цените със същата скорост.

Четете още

Избор на редактора