Касапинът от мола в Сидни подбирал жени за жертви

Мъжът, който уби шест души с нож в търговски център в Сидни, изглежда е набелязал жени за жертви, съобщи BBC, позовавайки се на полицията.

40-годишният Джоел Каучи хвърли в ужас претъпкания комплекс Westfield Bondi Junction в събота, когато започна да намушква хора с дълго острие.

Пет от шестимата загинали са жени. Няколко други, включително момиченце, са ранени.

Комисарят на полицията в Нов Южен Уелс каза пред австралийския ABC News, че е „очевидно“, че Каучи се фокусира върху жените.

Единственият загинал при атаката е охранителят Фараз Тахир, на 30 години, който се опитал да се намеси.

Другите жертви са 47-годишната Джейд Йънг, 55-годишната Пикрия Даршия, 25-годишната Доун Сингълтън, 38-годишната Ашли Гуд и Ченг Йисуан, за когото се предполага, че е на възраст между 20 и 30 г.

„Видеоматериалът говори сам за себе си. За мен и за другите разследващи е очевидно…, че извършителят се е съсредоточил върху жените и е избягвал мъжете. Не знаем какво е минавало през ума на извършителя и затова е важно детективите да имат време, за да разпитат тези, които го познават“, коментира комисар Карън Уеб.

Преди това властите обявиха, че Каучи вероятно е имал психически проблеми. Баща му Андрю Каучи обясни, че Джоел страда от психично заболяване и наскоро е спрял да приема лекарствата си.

„За вас той е чудовище. За мен той беше много болно момче“, каза той във видеоклип, публикуван от местен вестник.

„Той искаше момиче, нямаше социални умения и беше фрустриран неимоверно“, добавя той на въпрос защо синът му предпочита да напада жени.

Австралийският министър-председател Антъни Албанис потвърди, че една от жертвите е китайката Чън Исуан, която е студентка и е учила в Сидни. Членовете на нейното семейство са били информирани за трагедията и пътуват за Австралия.

Премиерът обяви, че единствената жертва мъж – Фараз Тахир, съвсем наскоро е имигрирал в Австралия от Пакистан.

Четирима души, ранени при нападението, вече са изписани от болница. Според местните медии други осем са в тежко или стабилно състояние.

Създадена е специална ударна група за разследване на инцидента. Полицията на щата Нов Южен Уелс заяви, че разследването може да продължи няколко месеца.

Четете още

Избор на редактора