Катаргейт: €280 000 в брой в дома на сина на евродепутатка

Когато миналия месец белгийската полиция е нахлула в дома на евродепутатката Мария Арена в рамките на разследването на „Катаргейт“, тя претърсила и дома на сина ѝ Уго Льомер. Инспекторите са открили там 280 000 евро в брой, съобщи белгийският вестник „Соар“, цитиран от белгийската новинарска агенция Белга. Все още не е известно дали откритата сума има връзка с „Катаргейт“.

Самото претърсване се е състояло на 19 юли.

„Убедена съм, че разследването ще покаже, че по никакъв начин не съм замесена в този случай“, зави Арена.

„Катаргейт“ е политически скандал, в който редица служители на Европейския парламент, лобисти и техните семейства са заподозрени в корупция, пране на пари и организирана престъпност, повлияни от правителствата на Катар, Мароко и Мавритания.

Членовете на Европейския парламент (ЕП) Ева Кайли, Марк Тарабела и Андреа Козолино са заподозрени по случая, а бившият член на ЕП Пиер Антонио Панцери се призна за виновен. Арена е споменавана в разследването от самото начало заради приятелството си с Панцери и връзките си с другите трима заподозрени.

През юни разследващият магистрат Мишел Клeз реши да си направи самоотвод от делото, след като стана ясно, че синът му е имал общ бизнес с Льомер от 2018 г. насам.

Мария Арена подаде оставка от поста си на председател на комисията по правата на човека в Европейския парламент през януари, след като „Политико“ разкри, че тя не е декларирала безплатни полети и престой в луксозен хотел, платени от катарското правителство. Тя отрича да има каквото и да било участие в „Катаргейт“.

Четете още

Избор на редактора