Катар и Ливан откриват Купата на Азия

Днес стартира 18-ото издание на Купата на Азия. Първенството трябваше да се проведе още миналата година в Китай, но малко преди старта на Мондиала през 2022 г. от Азиатската футболна конфедерация обявиха, че първенството ще се проведе в Катар в началото на 2024 г.

Страната домакин на последното световно първенство ще приеме надпреварата на Азия за трети път в своята история (1988 и 2011). Освен домакин, Катар е и действащ шампион, след като през 2019 г. победи Япония на финала и спечели първата си титла, пише Фокус.

Първенството ще приключи на 10 февруари, когато ще се играе финалът на ст. „Лусаил“, на който Аржентина победи Франция на финала на Светоното.

Състезанието ще се проведе в 5 града (Ал Хор, Лусаил, Ал Раян, Доха, Ал Вакра) и на 9 стадиона (Ал Бейт, Лусаил, Ахмад бин Али, Едукейшън Сити, Ясим бин Хамад, Халифа Интернешанъл, Абдула бин Халифа, Ал Тумама, Ал Януб).

Континентланата надпревара включва 24 отбора, 20 от които участваха на последното издание през 2019 г. Таджикистан прави дебют, докато Хонк Конг се завръща сред азиатския елит след 56-годишно отсъствие.

Турнирът е съставен от 6 групи по 4 отбора, като за осминафиналите се класират първите два от всяка група и 4-те най-добри тима, класирали се на трета позиция.

Група „А“

Катар, Китай, Таджикистан, Ливан

Група „В“

Австралия, Узбекистан, Индия, Сирия

Група „С“

Иран, ОАЕ, Хонг Конг, Палестина

Група „D“

Япония, Индонезия, Ирак, Виетнам

Група „Е“

Южна Корея, Малайзия, Йордания, Бахрейн

Група „F“

Саудитска Арабия, Тайланд, Киргизстан, Оман

Седем от държавите участнички са печелили Купата на Азия – Япония, Катар, Южна Корея, Австралия, Иран, Саудитска Арабия и Ирак. Японците са печелили отличието най-много пъти – 4, докато Иран и Саудитска Арабия са трикратни първенци.

Откриващият мач на турнира е тази вечер от 18:00 часа българско време, като един срещу друг на ст. „Лусаил“ се изправят домакините Катар и Ливан.

Четете още

Избор на редактора