Кевин Маккарти се оттегля от Конгреса

Републиканецът Кевин Маккарти, който бе избран и след това бе свален от председателския пост в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ в рамките на бурни девет месеца тази година, заяви в своя днешна публикация във в. „Уолстрийт джърнъл“, че ще напусна американския законодателен орган, предаде Ройтерс.

„Реших да напусна Камарата на представителите в края на тази година, за да служа на Америка по нови начини“, написа 58-годишният Маккарти.

Напускането на популярния сред донорите бивш партиен лидер, който помогна на републиканците да установят контрол над Камарата на представителите през 2022 г., би могло да попречи на надеждите на партията да запази мнозинството си догодина, коментира Ройтерс.

Този негов ход е следствие от изпълнени с размисли седмици, през които Маккарти преценявал какви ще бъдат последствията от неговото решение за избирателния му район в Калифорния и за самия него.

Маккарти, влиза в Конгреса за първи път през 2007 г. и прекарва следващите години, издигайки се в редиците на ръководството на партията в Камарата на представителите, преди да бъде избран за кратък, но изпълнен със събития мандат като най-високопоставения републиканец в Конгреса.

Мандатът му като председател бе белязан от бурни отношения с хардлайнерите от Републиканската партия, които гласуваха против оставането му начело на законодателния орган на 3 октомври, след като той подкрепи двупартиен проектозакон за разходи, който предотврати временно спирането на работата на правителството. Маккарти започна да влиза в сблъсъци с хардлайнерите още след като публично заяви, че бившият президент Доналд Тръмп носи отговорност за смъртоносното нападение от 6 януари 2021 г. срещу Капитолия, въпреки че по-късно той многократно изрази своята вярност към бившия президент, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора