Кения обяви официален празник за засаждане на дървета

Правителството в Кения обяви понеделник за официален празник, за да насърчи  хората да засадят 100 милиона дървета в цялата страна – призив, на който откликнаха стотици жители на столицата Найроби, съобщава АФП.

Президентът Уилям Руто обеща, че 15 милиарда дървета ще бъдат засадени до 2032 г., за да се увеличи горската покривка на Кения след най-голямата суша в региона на Африканския рог от 40 години насам.

Държавни служители, студенти и семейства се срещнаха в понеделник на различни места в столицата Найроби, за да засадят дървета въпреки проливния дъжд.

„Днес засадих около петдесет дървета. Мисля, че това е мощна и необходима инициатива за планетата, особено след като преживяхме драматична суша в продължение на няколко последователни сезона“, каза държавната служителка Джоан Кирика пред АФП.

„Надявам се, че ще продължим да празнуваме този ден всяка година, не непременно като празник, а като ежегодно напомняне да се грижим за околната среда и да мислим за планетата“, добави тя.

Уилям Руто твърди, че е загрижен за изменението на климата, но си навлече гнева на асоциациите за защита на околната среда, след като обяви през юли възобновяването на експлоатацията на горите след повече от пет години забрана.

След това той потвърди, че възобновяването на дърводобива има за цел да създаде работни места и да развие сектори от икономиката, които зависят от горските продукти, и че се отнася само за дървета, които са достигнали зрялост в горите, засадени и управлявани от държавата.

Миналия месец кенийски съд спря решението за премахване на забраната за сеч, но разреши изсичането на 5000 хектара стари дървета.

Горската индустрия е допринесла с 1,6% за БВП на Кения миналата година, според официалната статистика, която също така показва, че горите са покривали 8,8% от територията през 2022 г.

Дървообработващата промишленост дава работа на около 50 000 души пряко и 300 000 непряко, според данни на правителството в тази източноафриканска страна, засегната от безработица и инфлация.

Четете още

Избор на редактора