12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

КЗК поряза ГЕРБ за пределни цени на горивата

Комисията за защита на конкуренцията няма правомощия за ценово регулиране на горивата, нито за обявяване на справедливи цени. Това се казва в позиция на регулатора, по повод информация, че може да се намеси на пазара. От комисията уточняват, регулирането на цени е несъвместимо с осигуряването на защита на конкуренцията.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпълниха ангажимента, който поеха в началото на седмицата и внесоха в деловодството проекторешение за определяне на пределни цени на моторните горива. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви за стъпката на брифинг в парламента.

От ГЕРБ-СДС официално предлагат пределна цена за литър гориво от 2,70 лв.

Атанасова поясни, че предложението е за бензин А95, газьол и метан, а искането за таван на цените е за периода 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г.

“Три са основни причини за високата инфлация в България – цената на електроенергията, цената на газа и цената на горивата”, посочи депутатът Делян Добрев.

„Искате да въвеждате мита и ще намалявате цените? Това е нещо изумително и нечувано. Нито България може да въвежда мита и акцизи, нито цената ще намалее – тя ще нарасне. Така че, забравете за тези мита. Това левче е предизборно и противоречи на здравия икономически разум”, изригна в отговор депутатът от БСП Румен Гечев.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини