КЗК поряза ГЕРБ за пределни цени на горивата

Комисията за защита на конкуренцията няма правомощия за ценово регулиране на горивата, нито за обявяване на справедливи цени. Това се казва в позиция на регулатора, по повод информация, че може да се намеси на пазара. От комисията уточняват, регулирането на цени е несъвместимо с осигуряването на защита на конкуренцията.

По-рано от парламентарната група на ГЕРБ-СДС изпълниха ангажимента, който поеха в началото на седмицата и внесоха в деловодството проекторешение за определяне на пределни цени на моторните горива. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви за стъпката на брифинг в парламента.

От ГЕРБ-СДС официално предлагат пределна цена за литър гориво от 2,70 лв.

Атанасова поясни, че предложението е за бензин А95, газьол и метан, а искането за таван на цените е за периода 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г.

„Три са основни причини за високата инфлация в България – цената на електроенергията, цената на газа и цената на горивата“, посочи депутатът Делян Добрев.

„Искате да въвеждате мита и ще намалявате цените? Това е нещо изумително и нечувано. Нито България може да въвежда мита и акцизи, нито цената ще намалее – тя ще нарасне. Така че, забравете за тези мита. Това левче е предизборно и противоречи на здравия икономически разум”, изригна в отговор депутатът от БСП Румен Гечев.

Четете още

Избор на редактора