Киев: Русия губи по 500 бойци на ден в Бахмут

По данни на Киев руските въоръжени сили търпят огромни загуби в боевете за град Бахмут в Източна Украйна. Според украинския министър на отбраната Олексий Резников руснаците дават „до 500 убити и ранени всеки ден“, предаде ДПА.

Пред в. „Билд ам Зонтаг“ Резников каза, че руските войници са просто „пушечно месо“ в използваната от Москва „тактика на месомелачката“.

ДПА подчертава, че данните не могат да бъдат проверени по независим път. Около града се водят ожесточени боеве от месеци. Особено активни в района са частите на наемническа компания „Вагнер“. Нейният ръководител Евгений Пригожин, смятан за близък до Кремъл, вербуваше хора от руски затвори. Твърди се, че жертвите сред тези затворници са изключително много.

Правозащитната организация „Русия зад решетките“ наскоро съобщи, че от 50 000 наемници, набрани от затворите, на фронта сега има едва 10 000. Останалите са били убити, ранени, пленени или са дезертирали.

Според Резников Бахмут е „символично място за руснаците“, поради което те полагат и такива усилия да го превземат. Завземането му обаче ще е без значение за по-нататъшния ход на бойните действия в Донбас, изтъкна той пред вестника.

Преди Киев също придаваше на града голямо значение. Украинският президент Володимир Зеленски го наричаше „крепостта Бахмут“ и заявяваше, че той няма да бъде изоставен. Напоследък обаче тонът се смекчи, като се допуска и възможността градът да падне. При все това Украйна иска да удържи позициите си възможно най-дълго, отчасти защото битката коства на руските войски много време и сили, отбелязва ДПА.

Още по темата

Избор на редактора