Киев тъгува. Следващата Евровизия ще е в Глазгоу или Манчестър

Решено е. Евровизия 2023 ще се проведе във Великобритания, а не в Киев, както се полагаше след спечеленото първо място тази година от украинската група Kalush Orchestra с фолк-рап парчето „Стефания“.

Киев се натъжи не нашега, но ще му се наложи да приеме мотивите на организаторите на песенния конкурс. Още през юни те със съжаление констатираха, че провеждането на финала в страна, в която се води пълномащабна война, няма да е безопасно. Още тогава започнаха преговори с Великобритания, чиято песен тази година взе второто място.

През юни украинците заявиха, че страната им може да гарантира безопасността на конкурса. „Провеждането на Евровизия 2023 в Украйна ще бъде мощен сигнал от целия свят, че е на наша страва във войната“, настоя тогава министърът на куртурата Александър Ткаченко.

След днешното решение представители на Европейския съюз за радио и телевизия подчертаха дебело, че победата на Украйна през 2022 ще бъде отбелязана с всички полагащи се салтанати през идната година.

Засега не е известно кой британски град ще приюти прогонената от руската инвазия Евровизия. Интерес са проявили Глазгоу и Манчестър. Те трябва да докажат, че притежават всички условия за провеждане на конкурса, а след това да спечелят един вид „обществена поръчка“. Организацията и излъчването ще поеме БиБиСи.

Четете още

Избор на редактора