18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Кирил Петков: Не ни стигнаха гласове, защото не купувахме депутати

Не ни стегнаха гласове за правителство, защото не се пазарихме. Търсихме хора с кауза, но страхът от мутренските подходи на Борисов, Трифонов и Пеевски надделя и аз разбирам тези, които не се осмелиха. Това заяви министър председателят в оставка Кирил Петков по бТВ.

„Горд съм с нашия отбор. Спазихме обещанието си – нулева толерантност към корупцията и промяна. Знаехме, че пътят е ще е дълъг“, каза Петков. Според него кабинет не се получи, защото отборът му си поставил въпросите – кой иска да е управлението и кого ние не бихме допуснали. И продължи: „Зад ГЕРБ стои Бойко Борисов, зад ДПС  – Пеевски, зад ИТН – Слави Трифонов и Орлин Алексиев. Искаме ли да управляваме с тях – не.

„Бойко Борисов ни давал депутати. За какво – да ходят през час да му докладват ли? Слави поиска 3 млрд. за 8 фирми, за „бебетата на Гроздан“. Ние дадохме 2 млрд за пенсии и за бизнес на млади семейства. Няма как да променим България със Слави Трифонов, Бойко Борисов и Пеевски“, заяви Кирил Петков.

„Затова говорихме с техни хора поотделно, дълго ги убеждавахме, но надделя страхът. Около тях –(Борисов и Трифонов) лъха на нещо мутренско, сковаващ страх. Вижте Борисов, когато идеш при него те посреща с дебелата пура все едно, че сте в Сицилия.  Кабинетът му на премиер пък приличаше на нощен бар, аз смених цялата мебелировка. Тези хора всяват страх“.

Така “Продължаваме Промяната” загуби няколко месеца, призна Петков и подчерта отново, че това не е било търговия с гласове, каквито обвинения има. „Пеевски, Борисов и Трифонов не могат да разберат, че не всичко става с пари. Има кауза. Ние търсихме хора с кауза, но надделя страхът. Търсихме съмишленици, защото промяната продължава. Остава непокътната местната власт.”

“Пиша петица на правителството за справянето с кризата, сподели премиерът в оставка. – Реално в тези условия ние постигнахме растеж на икономиката, който е по-добър от този в Германия.”

Петков посочи и няколко статистики: “Има инфлация, но тя беше привнесена, в целия Европейски съюз я има. При нас е малко по-висока от част от другите страни, не от всички (в Естония и Латвия е по-висока), защото в нашата потребителска кошница има повече стоки като храни, които имат по-висока инфлация. Ние какво направихме като икономическа стратегия – от една страна вкарахме близо 4 млрд. в помощи за бизнеса за тока, задържахме цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не се качва с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика. Втората е доходите, особено на тези, които са най-засегнати. Минималнитае пенсии всъщност се вдигнаха с 55% от миналата година досега, докато инфлацията да кажем беше 15%.”

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини