22.7 C
София
петък, 30 септември, 2022

Петков: Ние направихме своята стъпка, ред е на съседите

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Северна Македония в Европейския съюз – написа Петков във „Фейсбук“. – Интеграцията на Западните Балкани е от стратегически интерес за Европейския съюз“. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира днешното решение на парламента.

“Европейските лидери оцениха, че България направи своята стъпка – заяви Кирил Петков. – Оцениха, че това решение е решението, което френското правителство, ЕС реално подкрепя и осъзнава, че българските изисквания стават европейски. Сега е време за правителството на РСМ да поведе своята нация. От тях зависи в момента да кажат, че искат да са част от ЕС и са готови да направят стъпките, за да стане реалност. Европейската дипломация сега ще започне да работи усилено, за да може предложението да се приеме”.

След дълги дебати днес Народното събрание даде мандат на Министерския съвет да одобри предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за Република Северна Македония.

„За“ проекторешението, внесено от Христо Иванов, председател на ПГ „Демократична България“ (ДБ), гласуваха 170 народни представители, 37 бяха „против“ и 21 – „въздържали се“.

 

 

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини