12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Петков: Така и не разбрах кой държи ИТН – Тошко, Слави или някой отзад

При очертаващия се вариант правителството да бъде свалено с вота на недоверие в сряда, “Продължаваме промяната” ще получи първия мандат за съставяне на кабинет и няма да преговаря с ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възраждане”. А с всеки депутат поотделно за постигане на мнозинство.

Това обеща премиерът Кирил Петков в “Панорама”. Той не отхвърли възможността друг от ПП да стане министър-председател. “Никакъв проблем”, заяви. В кулоарите на парламента се носят слухове за издигане на Асен Василев на поста, както и екзотичния вариант ново правителство с премиер Никола Минчев довчерашния председател на НС, свален от спецакцията на прясната четворна коалиция ГЕРБ, ИТН, ДПС и “Възраждане”.

“Това, което се случва в момента, е продължението на една промяна. И тя е много трудна”, каза Петков. Първата стъпка била “да осветлим това, което се виждаше, че е една завладяна държава”, втората – да “изчистим държавата от това задкулисие”.

Петков разясни какво се мъчи да направи партията му: “Всички, които са в управлението на тази държава, да бъдат отпред. Да бъдат в парламента, в правителството – а не някъде в тъмнината, в сенките, на диванчета, в огромни къщи по морето.” И направи връзката Доган-Борисов-Слави Трифонов – някакви, които се опитват да управляват, но не са отпред с лицата си.”

“Нашият огромен проблем първите 6 месеца беше, че знаехме кой отговаря за ДБ, кой за БСП, но нямахме никаква идея кой отговаря за ИТН. Дали е Тошко Йорданов, дали е Слави Трифонов, дали е някой зад Слави Трифонов.”

“Аз обещах да се боря за държавата и това, което направих, го направих по най-прозрачния начин. Казах, че ще разчитам на 12 независими депутати, които слагат лоялността си към България над тази към някой лидер”, добави Петков. “Леко се обидих днес от думи като пазаруване, пазарлък. Това няма нищо общо с пазаруването на гласове. Депутатите са се клели пред България, а не пред Слави Трифонов.”

За позицията на президента Радев премиерът каза: “Той слезе на площада, подкрепен от народа. Сега същите тези хора бяха вчера на площада и казаха: не искаме ДПС, “Възраждане”, ГЕРБ, и остатъка от ИТН да определят бъдещето на България. Това са брандовете на задкулисието. Сега е историческият момент президентът да върне това, което народът му даде.” 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини