Киро и Асен на поправителен. ГЕРБ замразява преговорите за кабинет

ГЕРБ замразява преговорите за съставяне на правителство. Това съобщи кандидатът на партията за ротационен премиер в кабинет с „Продължаваме промяната – Демократична България“ Мария Габриел. Решението на ръководството на ГЕРБ е взето, след като са прослушани записите от събранието на „Продължаваме промяната“.

ГЕРБ е възмутена от стила на управление на „Продължаваме промяната“, проличал в изтеклите записи, който, според оценката на ГЕРБ, се разминава с европейските ценности.

В петчасовия запис се казва за договорки с европейски лидери за приемане на България в еврозоната без да отговаря изцяло на критериите, за съгласуване „в посолство“ на назначения в службите и за масови смени в администрацията.

Коментира се и емоционалното състояние на Мария Габриел, както и членове на нейното семейство. Участвалите в сбирката активисти обясняват, че обсъждането е било разгорещено, продължило е дълго в нощните часове и участвалите, без да знаят, че са записвани, са си служили с по-свободен език.

„Всичко си има граница, не мога да приема демокрация да се гради на основата на лъжа и неспазване на основни принципи на републиката,“ каза Габриел след съвещанието на ГЕРБ. „Оставям настрана лъжите за моята личност, проблемът е, че може да става дума за начин на управление, който е в разрез с демократичните управленски практики“, заяви тя на пресконференцията.

По думите й „става въпрос за визия на управлението на държавата, спазване на принципите на българската република“. „Без ясни гаранции за спазването им, не бих могла да се ангажирам на този етап“, каза бившият български еврокомисар. Добави, че прекратяването изпраща ясен сигнал да се водим от нуждите на държавата, а не други не толкова благородни помисли“.

Замразяването означава, че могат да бъдат размразени преди да им се сложи край, поясни Габриел в отговор на въпрос и добави, че „Продължаваме промяната“ дължи извинение не към нея, а към гражданите, учителите, офицерите.

Лидерът Бойко Борисов подчерта, че ГЕРБ е направила много компромиси, отстъпвайки премиерския пост и своя мандат и спазвайки договореното в законодателната програма с приемането на закона срещу домашното насилие и наказателно-процесуалния кодекс, пише Дневник.

Добави, че ще предложи на Народното събрание „да купим същите машини, които са в САЩ, същата марка, които са там и с тях да провеждаме машинно гласуване“.

„Тръгнахме от под нулата, а за седмица-две постигнахме резултати. Трябва да се отвори темата с бюджета, да решим удължаващ бюджет ли ще има, или ще приемем бюджет, но е безотговорно да оставим държавата“, продължи той.

Борисов отправи обвинения, че „Продължаваме България“ са дискредитирали България пред чуждестранните партньори с разговорите за подкрепа от чужди посолства. Заяви, че никога в дългогодишната му практика не е имало съгласуване на постове с чужди представители, нито има такава практика.

По думите му световните лидери занапред няма да искат да разговарят по телефона, нито да си разменят имейли с България, защото е много лош тон да се коментира кой с кого е разговарял и какви договорки е постигнал.

Лидерът на ГЕРБ изрази учудване, че записите са изтекли с пет дни закъснение и изрази увереност, ще има и други. Нямаше да им обърнем внимание, ако в тях не прозираше начинът, по който смятат да управляват държавата, подчерта той.

В отговор на въпрос за възможностите за съставяне на правителство с третия мандат Борисов каза, че изборите са много по-честен вариант.

Четете още

Избор на редактора