Кирсан Илюмжинов: Ванга ме пита: Защо не идваш, ковидът свърши

Кирсан Илюмжинов е първият президент (1993 – 2005) и първият държавен глава (2005 – 2010) на Република Калмикия. Бил е член на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Русия (1996 – 2000) и на Върховния съвет на СССР (1991 – 1992), народен депутат на РСФСР (1990 – 1993). Член е на управляващата партия „Единна Русия“ от 2004 г. Президент на Световната шахматна федерация (ФИДЕ) от 1995 до 2018.. Почетен член е на Руската художествена академия. 

-Кирсан Николаевич, какво вълнува днес един бивш президент на Международната шахматна федерация. Вие бяхте начело на ФИДЕ 23 години. 

-Да, 23 години бях президент на ФИДЕ, 18 години президент на Калмикия. И сега работя много, работата става всеки ден все повече. Току-що се връщам от офиса, работя и по празниците.

Когато бях президент на ФИДЕ, много пътувах, сутрин, вечер, през нощта, през цялото време бях на телефона, защото в различните страни часовото време е различно, в Москва е сутрин, а там в Япония, Южна Корея, вече е вечер. Спях от 2 през нощта до 5 сутринта.

С какво се занимавам сега? Помагам за различни проекти, свързани с чистотата на планетата – в областта на преработката на отпадъци. Сега това е много актуална тема. Занимавам се, интересувам се, работя. Старая се сам да го правя – в моите фирми се занимаваме с новите нанотехнологии за унищожаването на отпадъци.

Както казва Далай Лама, три неща трябва да бъдат чисти –  мислите, планетата и душата.

Мога да кажа, че сега работя за себе си, за своите приятели, за някои свои компании. И за шахмата, разбира се. Смятат ме за лидер в шахмата и аз се старая да помагам, с каквото мога. Много пътувам, чета лекции по шахмат, откривам нови клубове, академии. Миналата година открихме шахматен клуб в Ханой, преди три месеца в Дагестан – шахматен клуб и академия на мое име, в Алма Ата също. Помагам на детския шахмат, за да могат младите надежди да отидат на състезание, да организират турнирите си. Помагам също и на клубовете на ветераните, организирам турнири за тях.

-Съвсем наскоро в Астана завърши Мача за световната титла. Има ли достоен шампион планетата в лицето на китайския гросмайстор Дин Лижен?

-Дин Лижен е  много талантлив шахматист. Когато аз бях президент на ФИДЕ, той беше номинант (б.р. със специална покана) , играеше за Гран при в Москва през 2017 г. Тогава аз му връчих златния медал на победител, той беше  изгряваща звезда.

В едно интервю за китайска медия тогава изразих мнение, че един ден Дин Лижен ще прослави Китай и ще бъде световен шампион. И ето той стана шампион на света, първият китайски гражданин. И аз се гордея с това. Дин Лижен е представител на новото поколение шахматисти, което започна с предишния шампион на света Магнус Карлсен: твърда техника, компютърна игра, игра на машините, роботите, минимум емоции. Такова е новото поколение шахматисти на 21 век. Преди играчи като Боби Фишер, Михаил Тал, Борис Спаски, Гари Каспаров, Веселин Топалов бяха буря от емоции. А сегашните по-скоро приличат на машини.

Според вас на какво се дължат многото резултатни партии в мача Непомняшчи – Лижен. Може би на новите правила?

-Аз мисля, че не толкова на новите правила. Просто се срещнаха двама шахматисти, които нямаха никаква обремененост. Двама равностойни гросмайстори, които не са били световни шампиони. Няма какво да защитават. Те бяха като двама състезатели – бегачи, казали са им бягайте и да видим кой ще стигне пръв. Те просто играха шахмат.

– Да си представим хипотетичен мач за световната титла Карлсен – Лижен. Кой ще победи?

-Хипотетичен мач между Лижен и Карлсен? Мисля че ще бъде оспорван, но Карлсен ще победи, ще му помогне опитът.

-ФИДЕ обяви Лижен за 17-ия световен шампион. Това означава, че международната организация официално се отказва от световни шампиони като нашия Веселин Топалов и още Александър Халифман, Рустам Касимджанов и Руслан Пономарьов.

-От историята на нокаут системата, Карпов защити титлата световен шампион, Топалов се състезаваше в труден мач срещу Крамник, стараеше се да обедини двувластието. Това са достойни световни шампиони, победили са в честни борби. И Руслан Пономарьов ,и Александър Халифман, и Рустам Касимджанов са победители в трудни, най-трудни борби.

Нокаут системата ФИДЕ въведе през 1995 г. в Сингапур, за да спаси шахматния свят, защото на  спонсорите им стана безинтересно и те си тръгнаха. Нокаут системата добави зрелищност  на игрите. По-късно дори Карлсен каза, че харесва нокаут системата. Тя добави зрелищност, привлече спонсори, и ФИДЕ я поддържаше. Много шахматисти тогава преживяваха и те, и семействата им от премиите, които получаваха, въпреки че бяха елиминирани по време на първенствата.

Всеки от тях е шампион, явление в шахмата, може би трябва да се добави към титлата победител по нокаут система и толкова.

Както казват, от песента не можеш да изхвърлиш куплет, стих. Това е история, историята на ФИДЕ.

Кои са вашите топ 5 шахматисти за всички времена?

-Капабланка, Тал, Фишер, Петросян, Каспаров.

-Как виждате бъдещето на шахмата? Ето на Карлсен му стана безинтересно, отказа се от световната титла и заложи на покера

-Когато стигнеш някакво ниво и ти става безинтересно, на Карлсен му стана скучно. Той е играл партии по всички системи, световен шампионат, шампионат по нокаут системата. Това са друг тип личности, творчески личности, през цялото време трябва да се развиват, и новите му увлечения не означават, че той е зарязал шахмата.

Аз също не съм президент на ФИДЕ, но през цялото време се занимавам, помагам, играя също.

-Идва времето на изкуствения интелект. Има предсказания, че всичко ще рухне пред неговата сила. Кой според вас ще е победител в тази битка с човека.

-Изкуственият интелект настъпва навсякъде, не само в шахмата, но и в други дейности, в съдебната практика например, навсякъде. Той е най –добрият помощник в библиотеките – задаваш въпрос и веднага имаш отговора. Оказва се, че шахматистите са в най-предния фронт  на борбата между човешкия и изкуствения интелект. След нас върви цялото човечество. И аз мисля, че на хората им предстои битка с роботите, защото ще настане време, в което изкуственият интелект ще си каже, че човекът боледува, замърсява планетата и трябва да се избави от него. Битката ще бъде нелека. Шахматистите се оказаха в първите редици на тази битка.

Знам, че обичате Ванга и България. Кога за последно бяхте у нас?

-Бях  в България преди две години и половина, преди пандемията. Ходих в музея на Ванга в Петрич. Там видях националния женски костюм, който ѝ  бях подарил и много се зарадвах. Там е и указът, с който удостоих с почетното звание гражданин на Калмикия баба Ванга. После  отидох в Рупите, седях на пейката до църквата, за чието строителство и аз съм помагал. България е втората ми родина, аз заради баба Ванга съм я обикнал, пристигам тук и се зареждам с положителна енергия, която ми помага да живея.

Скоро ще дойда отново, през юни. Защото я сънувам и тя ми казва: “Кирсане, защо не идваш, ковидът свърши?“

Много пъти съм казвал, че Баба Ванга ми казваше: Такъв слаб, а седиш на два трона. Целият свят ще бъде твой“. Вече бях президент на Калмикия, а след половин година ме избраха за президент на ФИДЕ. Ние с нея общувахме като внук и баба, исках да знам, че е добре, че не боледува, носех ѝ подаръци.

Не мога да не ви попитам за българския шахмат?

Вие доказахте, че сте най–умната нация в света. Малка територия, с немного население, а много шампиони. Веселин Топалов и Антоанета Стефанова са доказателство за това. Защо шахматът започна така силно да се развива в България? Това е благодарение на Силвио Данаилов, който помага на шахматистите да станат  шампиони, той има голям принос в развитието и популяризацията на шахмата.

Четете още

Избор на редактора