4.2 C
София
сряда, 7 декември, 2022

Китайският гигант Huawei напуска руския пазар

Китайският технологичен гигант Huawei планира да напусне руския пазар, съобщи руското издание “Известия”, позовавайки се на информирани източници.

Според тях компанията вече напълно е спряла всички директни доставки за Руската федерация на смартфони, както и вноса на таблети, лаптопи, телевизори и други устройства.

Компанията спря продажбата на базови станции за клетъчни комуникации през пролетта, каза Денис Кусков, главен изпълнителен директор на Telecom Daily.

“В момента Huawei наистина не доставя своите устройства директно в Русия“, потвърди друг източник на в. “Известия”, близък до една клетъчна компания.

В отговор на въпроси за спиране на доставките и плановете на доставчика да напусне пазара у нас, Мария Кривцова, пиар мениджър на Consumer Business Group на Huawei в Руската федерация, каза, че „няма информация за това“.

По-рано тази година медиите съобщиха, че Huawei е намалила операциите си в Русия, за да избегне евентуалното попадане под западните санкции към Москва заради военната ѝ инвазия в Украйна.

В началото на юни Huawei обяви затварянето на официалните си магазини в Русия. В края на същия месец беше съобщено, че корпорацията вече не изнася своите устройства за Руската федерация. Според източници на “Известия” няма да има нови доставки.

Някои части от оборудването се продават в официалния магазин на компанията, но това са остатъци от предишни доставки, каза Денис Кусков. А липсата на нови партиди може да доведе до затваряне на магазина, смята той.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини