Китайци правят новата Lada, от 14 марки в Русия 11 са китайски

Ръководителят на АвтоВАЗ – Максим Соколов, потвърди пред журналисти, че производството на китайски автомобили под марката Lada, ще бъде организирано в бившия завод на Nissan в Санкт Петербург.

„Водим преговори с водещи китайски производители – каза Соколов, цитиран от „Российская газета“. – Засега не можем да кажем повече подробности, възможно е да не е една компания.“

Сглобяването на китайски автомобили под марката Lada ще започне тази година, планът е за 10 000 коли до края на 2023. През 2024 АвтоВАЗ очаква да достигне производствени обеми от 60-70 000 бройки годишно. Самият завод, който произвежда коли Nissan от 2009 до пролетта на 2022, е проектиран да сглобява 100 000 бройки годишно.

Миналата година там бяха произведени три модела X-Trail, Qashqai и Murano.

Както е известно руснаците сглобяват модели на китайската марка JAC под името „Москвич 3“, оборудван с бензинов двигател (китайски с турбо) със 150 к.с., скоростната кутия е 6-степенна механична или CVT.

Руската асоциация на автомобилните дилъри (ROAD) изчисли, че само 14 от 60 автомобилни марки, присъстващи в началото на годината, са останали в Руската федерация.

Само три от тези 14 останали марки автомобили са руски, става ясно от доклада на ROAD. Това са Лада, ГАЗ и УАЗ. Останалите марки са от Китай: Chery, Geely, Haval, JAC, FAW, Dongfeng, Changan, Exeed, GAC, Foton, Omoda.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора