Китай: Жена почина от инфекция с 2 вида птичи грип

Един смъртен случай е регистриран в Китай от инфекция, причинена от комбинация от два вида птичи грип, H3N2 и H10N5, съобщи Китайската национална администрация за контрол и превенция на заболяванията, като добави, че това е междувидово предаване.

Възрастна жена от провинция Анхуей, която е имала съпътстващи заболявания, съобщи, че е развила кашлица, болка в гърдите, треска и други симптоми на 30 ноември и е починала малко повече от две седмици по-късно на 16 декември, според изявление на китайското министерство на здравеопазването за Националната агенция. за контрол и превенция на заболяванията.

Изследването на близките контактни лица на 63-годишната жена е отрицателно, се посочва в съобщението и се допълва, че не са регистрирани други случаи на хора, заболели от споменатата комбинация от щамове на птичи грип. Анализът на цялата геномна последователност на вируса показа, че вирусът H10N5 е от птичи произход и му липсва способността ефективно да заразява хората, каза агенцията.

Регистрираната смърт, според Китайската национална администрация за контрол и превенция на заболяванията, представлява рядко междувидово предаване на вируса от птица на човек. Рискът вирусът да зарази хората е нисък, допълва агенцията.

Китай има голяма популация от отглеждани във ферми и диви птици от различни видове, което според Ройтерс е идеална среда за смесване и мутация на птичи вируси.

Четете още

Избор на редактора