Китай и САЩ ще възобновят военната комуникация

Китай и САЩ се договориха да възобновят комуникацията на високо равнище между своите военни, включително с работни срещи между министерствата на отбраната, съобщиха днес китайски държавни медии, цитирайки казаното от президента Си Цзинпин на срещата му с президента Джо Байдън по-рано.

Си Цзинпин каза също, че двете страни са се споразумели за създаване на китайско-американска работна група за сътрудничество в борбата с наркотиците, съобщи Китайската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс.

„Китайският президент Си Цзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се договориха да възобновят военните комуникации на високо равнище въз основа на равенство и уважение“, предаде агенция Синхуа.

На срещата на върха в Калифорния двамата ръководители се договориха също да започнат общи правителствени дискусии за използването на изкуствения интелект и да създадат работна група за сътрудничество в областта на борбата с наркотиците, посочва китайската агенция, цитирана от Франс прес.

Байдън и Си се споразумяха да си сътрудничат за спиране на производството и разпространението на опиоида фентанил – водеща причина за смъртните случаи от свръхдоза в САЩ. Съгласно споразумението Китай ще преследва пряко конкретни химически компании, които произвеждат прекурсори на фентанил, заяви висш американски служител пред репортери.

Президентът Си каза на Байдън, че Китай не се стреми да „надмине или измести САЩ“ и подчерта, че „САЩ не трябва да се опитват да потискат и контролират Китай“.

„Китай няма да поеме по стария път на колонизацията и грабежа, нито пък по лошия път на хегемонията, по който върви една набрала сила страна“, заяви Си.

Той предупреди също Вашингтон, че Пекин не е доволен от санкциите, както и от други мерки, срещу китайски компании.

„Действията на САЩ срещу Китай по отношение на контрола върху износа и инвестициите, както и едностранните санкции, нанасят тежка вреда на законните интереси на Китай“, е заявил Си според Синхуа.

„Потискането на китайската наука и технологии е равносилно на задържане на качественото развитие на Китай и лишаване на китайския народ от правото му на развитие“, допълни той.

Четете още

Избор на редактора