Китай сътвори нов вирус. Убива за 8 дни

Китайски изследователи създадоха нов щам на коронавирус, който атакува мозъка и причинява бърза смърт. „Тази лудост трябва да бъде спряна“, предупреждават западни учени. Според Daily Mail, изследователи в Пекин са клонирали Covid-подобен вирус, открит в панголини, наречен GX_P2V, като са го използвали за заразяване на мишки.

Мишките са били генетично модифицирани, за да експресират протеин, открит в хората, с цел да се оцени как вирусът ще реагира в човешкото тяло. (Генна експресия е процесът, при който унаследяема информация от един ген, напр. ДНК секвенция, се трансформира във функционален генетичен продукт като белтъчина или РНК.)
Всички гризачи, заразени с патогена GX_P2V, умират в рамките на осем дни, което изследователите описват като „изненадващо бързо“.

Високи нива на вирусен товар също са регистрирани в мозъците и очите на мишките, което предполага, че вирусът се размножава и разпространява в тялото по уникален начин.

Европейски и американски учени предупредиха, че откритието „подчертава риск от предаване на GX_P2V на хората“.

Професор Франсоа Балу, експерт по инфекциозни болести в Университетския колеж в Лондон, написа на X: „Това е ужасно изследване, напълно лишено от научен смисъл. Не виждам какво интересно може да се научи от насилственото заразяване на странен вид мишки с вирус. Обратно, виждам как подобни неща могат да се объркат…“

„Има възможност някои или всички изследвания, подобни на тези в Ухан от 2016-2019 г., които вероятно са причинили пандемията от Covid-19, да са проведени безотговорно без минималните мерки и практики за биобезопасност, които са от съществено значение за изследвания с патогени с пандемичен потенциал“, каза Ричард Ебрайт, химик от университета Рутгерс в Ню Брунсуик, Ню Джърси.

Според проучването, проведено от Пекинския университет по химични технологии, вирусът е открит през 2017 г., преди избухването на пандемията от Covid. Идентифициран е в малайзийски панголини – люспести бозайници, за които е известно, че носят коронавируси и се подозира, че е междинният гостоприемник, който предава Covid от прилепи на хора.

Изследователите клонират вируса и съхраняват няколко копия в лабораторията в Пекин, където той продължава да се развива. Не е ясно кога е проведено новоиздаденото проучване. Изследователите обаче казаха, че вирусът може да е претърпял „мутация, повишаваща вирулентността“ по време на съхранение и да е станал по-смъртоносен. Вирулентността определя колко тежко протича заболяването при индивида, който е инфектиран.

В проучването осем мишки са били заразени с вируса, други осем с неактивен вирус и други осем са използвани като контролна група.

Всички заразени мишки умират от инфекция в рамките на седем или осем дни след заразяването. Симптомите включват пълна белота на очите, бърза загуба на тегло и умора. Изследователите са открили „значителни количества“ от вируса в мозъците, белите дробове, носовете, очите и трахеите на гризачите.

До шестия ден вирусният товар е „намалял значително“ в белите дробове, но мозъците на животните са се свили и нивата на вируса са били „изключително високи“. Резултатите показват, че вирусът първоначално заразява дихателната система и след това мигрира към мозъка – за разлика от Covid, който причинява инфекции на долните бели дробове и пневмония в тежки случаи. Има обаче примери за открит Covid в мозъчната тъкан на тежко болни пациенти.

„Тежка мозъчна инфекция в по-късните етапи на инфекцията може да бъде основната причина за смъртта при тези мишки“, казаха изследователите.

„Това е първият доклад, показващ, че панголин коронавирус, свързан със SARS-CoV-2, може да причини 100% смъртност при въпросните мишки, което предполага риск от предаване на GX_P2V на хора“, заключават те.
Въпреки това, оригиналният щам на Covid също е убил 100% от мишките в някои проучвания, което означава, че новите резултати не могат да бъдат приложени директно към хора.

Д-р Генади Глински, почетен професор по медицина в Станфорд, казва: „Тази лудост трябва да бъде спряна, преди да е станало твърде късно“.

Четете още

Избор на редактора