Китай увеличава бюджета си за отбрана със 7,2%

Китай обяви, че увеличава бюджета си за отбрана със 7,2%. Досега той възлизаше на 1,6 трилиона юана (222 милиарда долара), а повишението е със същия процент, както преди година. Китай остава на второ място по военни разходи в света след САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Данните бяха обявени на започналата днес годишна сесия на Общокитайското събрание на народните представители (китайския законодателен орган – бел. ред.). Предполага се, че официално оповестеният размер на бюджета за отбрана отразява само част от действителните разходи на Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) – като се вземат предвид парите, изразходвани за изследвания и разработки и за покупки на оръжие от чужбина, сумата най-вероятно ще набъбне още повече.

„Ще направим така, че усилията за цялостна модернизация на нашата отбрана и въоръжени сили и за интегриране и укрепване на нашите национални стратегии и стратегически възможности да стъпят на още по-солидна финансова основа“, каза пред Събранието премиерът Ли Цян.

Напрежението със САЩ, Тайван, Япония и други съседи в съчетание с надпреварата за надмощие в стратегическия регион на Южнокитайско море са причината Китай да влага все повече средства в изграждането на високотехнологична армия, въоръжена с изтребители стелт и самолетоносачи, и разполагаща с увеличен ядрен арсенал.

За времето от 2015 г. китайският бюджет за отбрана на практика нарасна двойно, независимо от осезаемия спад на стопанския растеж през периода. Китайската икономика среща трудности в справянето с проблеми като младежката безработица и срива на пазара на имотите, съобщава БТА.

Четете още

Избор на редактора