Кличко се оплака от Зеленски за корупцията

Кметът на Киев Виталий Кличко обвини украинското правителство, че прави твърде малко за борба с корупцията в страната, предаде ДПА.

Кличко даде интервю за германски медии от групата „Функе“, което беше публикувано днес. Запитан дали правителството е на прав път в борбата с корупцията, той отговори: „Можете да зададете този въпрос на всеки гражданин и съм сигурен, че той ще отговори с „не“. Кличко заяви, че самият той е „на абсолютно същото мнение“.

Украинският президент Володимир Зеленски неведнъж е обявявал, че води сурова битка с корупцията и злоупотребата със средства в държавния апарат. Доказването на успех в тази борба е и предпоставка за членството на страната му в ЕС, припомня ДПА. Само преди няколко дни министърът на земеделието подаде оставка поради обвинения в корупция. Украинското антикорупционно бюро го обвинява в незаконно присвояване на държавна земя за милиони.

Във връзка с отношенията си със Зеленски Кличко изрази съжаление за липсата на сплотеност сред водещите политици в Украйна. „За съжаление, в този период на война няма единство между политическите сили“, каза Кличко. Той отбеляза, че от началото на войната многократно се е опитвал да се срещне със Зеленски.

„Но за съжаление нямах възможност да се срещна лично със Зеленски. Вероятно той има други занимания.“

В настоящата ситуация е важно да се забравят политическите амбиции. „Да преследваш политическа конкуренция в ситуация като тази е глупост“, подчерта Кличко.

Киевският кмет посочи щетите, нанесени от руските дронове и призова за по-голяма международна подкрепа за противовъздушната отбрана на Украйна.

„Имаме дефицит на системи за противовъздушна отбрана“, подчерта Кличко. Гражданите на Одеса, Днепър и Харков също се нуждаят от защита, добави киевският кмет.

След две години война щетите в Киев са огромни. Повече от 800 сгради са повредени и разрушени от въздушните удари, включително почти 440 жилищни сгради. Повече от 200 души са загинали в резултат на въздушните удари, включително седем деца, припомня БТА.

Четете още

Избор на редактора