Клубът Сейнт Луис изключи скандалния Нийман

Шахматният клуб Сейнт Луис изключи скандалния гросмайстор Ханс Нийман до крайна 2024 г., позовавайки се на предполагаемо неподходящо поведение и увреждане на частна собственост. Гросмайсторът отхвърли обвиненията като „явна дезинформация“.

С 20-минутен видеоклип за обяснение, Нийман добави „За съжаление причиних щети на хотелската си стая“ .

Влиятелният шахматен клуб публикува изявление в социалните медии, в което се казва, че шахматист номер 53 в световната ранглиста вече не е добре дошъл в клуба поради предполагаемо увреждане на частна собственост, правене на груби коментари и това, което те наричат ​​“несътрудничество“.

„След разглеждане на последните събития, шахматният клуб взе трудното решение да не отправя покана към Нийман за участие в турнири с покана, организирани от клуба през 2024 г.“, се казва в изявлението.

„Това решение се основава на демонстрираното неподходящо поведение на Нийман, включително нанасяне на щети на частна собственост, груби коментари и отказ от съдействие, водещи до неизпълнение на договорните задължения.“

Въпреки че клубът не предостави конкретни подробности за предполагаемите инциденти, довели до забраната, той подчерта, че решението не е взето леко.

Нийман се обърна към X/Twitter, за да отговори на изявлението 41 минути по-късно, като го отхвърли като „неточно“.

„Получих 0 покани за турнири и дори не можах да получа отговор на имейл или обаждане месеци наред. Малко преди първенството на САЩ ме увериха, че не съм в „черния списък“ от клуба и ще получа покани през 2024 г. Бях уверен, че отношенията ми с клуба са добри и никога не съм бил информиран за някакво „неподходящо поведение или груби коментари“, казва той.

Нийман нарича твърдението за неизпълнение на договорните задължения „нелепо“, обяснявайки, че е отказал да даде интервю след равенство в първенството на САЩ.

Финансиран от милиардера Рекс Синкфийлд, шахматният клуб Сейнт Луис е може би най-влиятелният в света. Клубът е домакин на Шампионата на САЩ по шах от 2009 г., а от 2013 г. насам на Sinquefield Cup, един от най-престижните супертурнири в света.

Клубът привлече световно внимание през 2022 г., когато гросмайсторът Магнус Карлсен се оттегли от Sinquefield Cup след загуба от Нийман. Бившият световен шампион по-късно публикува изявление, в което се казва, че Нийман е използвал измама по-често и по-скоро, отколкото е признал, което беше последвано от съдебно дело от $100 милиона от американеца срещу Карлсен, Chess.com, Play Magnus Group и Хикару Накамура.

Делото за клевета беше отхвърлено през юни миналата година . Два месеца по-късно Карлсен, Нийман и Chess.com приключиха спора си, като бившият световен шампион каза, че е готов да играе отново с Нийман. Двамата изиграха мач един срещу друг за първи път тази седмица, по време на Titled Tuesday . Завършиха наравно.

Нийман не е играл в шахматния клуб Сейнт Луис от есенния класически турнир през ноември 2022 г. Следващото му планирано събитие е шахматният фестивал Джерба ​​в Тунис от 17 до 25 февруари.

Четете още

Избор на редактора