Кметската заплата в София става 9493 лева

Общинските съветници в София ще си вдигнат възнагражденията четири пъти, а заплатата на кмета Васил Терзиев ще е три пъти по-висока. Това става ясно от доклад, внесен от почти всички политически сили без ГЕРБ-СДС и „Възраждане“. Конкретните вносители са Цветомир Петров, председател на Столичния общински съвет (СОС), Вили Лилков от „Синя София“, Севделина Петрова, отцепник от „Възраждане“, Борис Бонев от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“, Иван Таков от БСП и Пламен Данаилов от „Има такъв народ“. Мотивът е, че възнагражденията не са актуализирани от 2014 г., а инфлацията оттогава е нараснала сериозно.

Предложението е месечната заплата на кмета на София да се приравни с тази на министър. Това е максимално допустимото според Закона за местното самоуправление. В момента месечната заплата на министър е около 9493 лева, съобщиха от Министерския съвет за „Дневник“. Толкова трябва да получава и Васил Терзиев от 1 април, ако предложението се приеме на заседанието на Столичния общински съвет на 28 март. Сега тя е 2900 лева и той я дарява за хуманни каузи. Новите заплати на зам.-кметовете на общината и на 24-те районни кметове ще е 7592 лева, което е 80% от новата на кмета на общината.

На база кметската заплата се формира и заплатата на председателя на Столичния общински съвет, която става 8541 лева, а всеки от 61-те общински съветници ще получава 5978 лева. Досега те вземаха основно възнаграждение около 1500 лева, припомня Дневник.

Половината от тях, 31 души, са членове на надзорни съвети на специализирани общински органи и получават допълнително още 3000 лева месечно. Тези възнаграждения ще бъдат отменени, за което е внесен доклад на председателя на СОС Цветомир Петров, Борис Бонев и Бойко Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“. Става въпрос за надзорниците на Специализирания общински приватизационен фонд, Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции и на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия на Столичната община.

Вносителите на доклада смятат, че тези 31 съветници не е редно да получават и в момента тези допълнителни средства, след като мандатът им е изтекъл през октомври 2023 г. На предстоящото заседание на СОС ще бъдат избрани нови членове на тези надзорни съвети, но те вече няма да получават допълнително възнаграждение.

Четете още

Избор на редактора