Кметът на Киев благодари на Фандъкова за подкрепата

Кметът на София Йорданка Фандъкова разговаря онлайн с кмета на Киев Виталий Кличко, съобщава Столичната община на своя сайт.

„Подкрепата за Украйна ни помага да бъдем силни и аз искам да благодаря на вас и на гражданите на София за подкрепата, която оказвате на жените и децата на Украйна във вашия град“, каза кметът на Киев Кличко по време на онлайн разговора си с Фандъкова. Разговорът се състоя в рамките на срещата на Йорданка Фандъкова със заместник-кмета на Киев с ресор спорт и младежки дейности Олена Ховорова, която е на работно посещение в София. В срещата участваха посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук и председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет Малина Едрева.

Виталий Кличко благодари на кмета на София Йорданка Фандъкова за инициативите за сътрудничество между двете столици в областта на културата, спорта и грижата за децата. „Това, което се случва в Украйна, не е специална операция, дори не е и война, защото във войната действа правилото жените и децата да не се закачат. Целият свят видя снимките на убитите жени и деца“ – подчерта Кличко. Той сподели за последствията от войната и проблемите, пред които са изправен градът и жителите на Киев. „Ние, украинците, искаме да бъдем част от европейското семейство“, посочи още той.

„Имате моята подкрепа и подкрепата на моя екип още от първия ден на войната и тя е ясна, последователна и категорична“, каза кметът Фандъкова. Силата ви като кмет се състои в това, че правите всичко възможно животът в столицата на Украйна да продължи, добави тя. Децата са най-големите жертви на войната, каза още тя и поздрави Олеся Илашчук за това, че въпреки войната децата на Киев са започнали учебната година присъствено и екипът на кмета Кличко прави всичко възможно децата да продължат да учат и да спортуват. София подкрепи бягащите от войната жени и деца още от първия ден и много от тях учат и работят в българската столица.

В края на разговора Виталий Кличко отправи покана към кмета на София да посети Киев.

БТА припомня, че на 7 април 2022 г. Столичният общински съвет реши знамето на Украйна да бъде издигнато на административната сграда на Столичната община редом до българското. Общинските съветници решиха знамето на Украйна да се вее в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна.

Четете още

Избор на редактора