Кмет кръсти улици на фашист и на комунист, за да има мир

Кмет в Италия прекръсти улици в чест на фашист и на комунист в името на помирението, предаде Франс прес.

Антонио Виварели Колона, кмет на Гросето в областта Тоскана, подкрепян от ултраконсервативната управляваща коалиция, получи днес разрешение да кръсти улица на Джорджо Алмиранте, журналист фашист и антисемитист от времето на Бенито Мусолини. Друга улица пък ще бъде кръстена на Енрико Берлингуер, бивш главен секретар на Италианската комунистическа партия от 1972 до 1984 г.
Трета улица в града ще бъде кръстена „Национално помирение“.

Националната асоциация на италианските партизани обмисля да обжалва решението на кмета. Представители на опозицията също разкритикуваха решението на кмета.

Джорджо Алмиранте (1914-1988) беше по време на фашисткия период главен редактор на вестник „Защита на расата“, чиито първи номера съвпадаха с расистките закони срещу евреите, гласувани през 1938 г. Той създаде през 1946 г. Италианското социално движение – партия, която след войната беше наследник на фашисткото движение. Алмиранте беше избран осем пъти за депутат в италианския парламент, от 1946 г. до 1987 г.

Премиерката на Италия Джорджа Мелони също е била активистка на младежката организация на Италианското социално движение, което днес вече не съществува. В края на 2012 г. тя създаде партията си „Италиански братя“, в чиято емблема и до днес фигурира трицветния пламък на Италианското социално движение.

Четете още

Избор на редактора