Ковачева е новият български съдия в Страсбург

Диана Ковачева беше избрана днес от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Това обяви ръководителят на пленарното заседание.

От общо 214 подадени гласа и 201 действителни, Ковачева печели мнозинство със 115 гласа пред съперниците си Галя Вълкова (73 гласа) и Драгомир Йорданов (13 гласа).

Ковачева получава деветгодишен мандат, който трябва да започне до три месеца.

Мандатът на Йонко Грозев, който в момента е българският съдия в ЕСПЧ, изтича на 12 април тази година.

Диана Ковачева е родена на 16 юли 1975 г. Завършва „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1999 г. Има магистратура по право на Европейския съюз от СУ и магистратура по право на Европейския съюз и съдебна система от Университета Нанси II.

От 2021 г. Ковачева е професор по международно право и международни отношения в Института за държавата и правото на Българската академия на науките.

В продължение на близо 10 години е директор на Transparency International – България. От 2011 г. до 2013 г. е министър на правосъдието.

През 2016 г. беше избрана за заместник-омбудсман на България, а след това и за омбудсман, който пост заема до днес.

През 2014 г. Ковачева е удостоена от Кралица Елизабет II с орден на Британската империя за приноса ѝ за противодействие на корупцията и усилията ѝ за прозрачна и ефективна съдебна система.

Четете още

Избор на редактора