Ковачевски за клуба „Цар Борис III“: Това е провокация

„Осъждам откриването на културен център с име Цар Борис III, въпреки че е открит от граждани на Република Северна Македония. Смятам го за провокация, която не носи никаква полза. Смятам, че откриването на културен център трябва да носи името на някой, който обединява, а не на някой, към когото гражданите на тази страна имат негативни чувства, не само македонците, но предимно евреите, защото знаем какво се случи на еврейската общност у нас през Втората световна война.”

Това каза в интервю за ТВ 21 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, според когото създаването на такива клубове е дело на малки групи хора, които имат лични интереси да създават клубове с такива имена.

Според Ковачевски, законодателството на страната е „твърде либерално” по отношение на създаването на неправителствени организации и сдружения, както и по отношение на наименованията, „дори на търговски сдружения и фирми”.

„Подготвя се нов закон за сдруженията на гражданите, който трябва да предотврати това. Призовавам всички политически партии да участват във финализирането на това законово решение, защото трябва да се сложи край на такива групи и лица, които за втори или трети път злоупотребяват с чувствата на гражданите на тази страна, по лични причини”, подчерта Ковачевски.

 

Четете още

Избор на редактора