Денков: Кого ще следваме? Будителите или Бай Ганьо

“През 1895 година Алеко Константинов написва, за съжаление, своята все още актуална творба „Бай Ганьо прави избори“. Бъдещето на България зависи от това кой избор ще направим – дали ще следваме примера на нашите будители или примера на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да направим правилния избор.”

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Искам да поздравя всички с празника на народните будители. Това е празник, който обединява чрез имената на Св. Иван Рилски, Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, нашите герои от Възраждането и Освобождението. Това е ден, който в действителност обединява всички българи и трябва първо да преклоним глава пред тези хора, защото това, което сме ние българите, до голяма степен се дължи и на техните дела, подчерта премиерът.

Да благодарим и на един министър на просвещението, който преди 101 г. е видял колко е важна ролята на тези символи, примери, които ние трябва да носим в душите си. Министърът на просвещението Стояно Марчевски, който е предложил на парламента и е била прието това да стане официален национален празник, припомни академикът.

Четете още

Избор на редактора