Козите могат да разграничат щастие и тъга в човешкия глас

Склонността им да ядат почти всичко, което могат да намерят, може да им е създала лоша репутация. Но козите може би са по-умни, отколкото им приписваме, показва ново проучване, цитирано от Мейл онлайн.

Изследователите са установили, че домашните животни могат да разберат дали хората са щастливи или тъжни само като слушат тона на гласа ни.

Учените смятат, че козите са развили чувствителност към нашите гласови сигнали по време на дългото си съжителство с хората, което датира отпреди 10 000 години, съобщава БТА.

Освен звуковите сигнали козите разбират и физическите жестове и дори могат да различат усмивката от гримасата, смятат учените.

Това проучване предлага първите доказателства, че козите могат да различават сигналите, изразени в човешкия глас, а именно емоционалната валентност – казва авторът професор Алън Макелигот от Сити юнивърсити в Хонконг.

Вече е известно, че козите могат да различават емоционалните различия в призивите на друга коза, затова експертите са искали да проучат дали тази способност се разпростира и върху човешката реч.

Експериментите им преминали в спасителен център за животни в Кент, Виликобритания.

Изследователите използвали 27 кози – мъжки и женски, които били свикнали с човешки гласове и с човешкото поведение. Чрез високоговорител в заграждението на козите се пускали човешки гласове, които произнасяли многократно фразите „Хей, погледни тук“ – по щастлив или ядосан начин.

Важното е, че козите са имали възможност да свикнат със звука на щастливия глас за известно време, преди гласът да премине в гневен или обратното.

Както се предполага, повечето кози (18) поглеждали към говорещия, когато гласът се променял.

Също така повечето от тези кози прекарвали по-дълго време с поглед към говорещия, когато тонът на гласа внезапно се променял (в сравнение с преди смяната на гласа).

Четете още

Избор на редактора