Кои са най-агресивните шофьори?

Едно от най-разпространените твърдения през последните години за автомобилите е, че шофьорите на някои марки проявяват повече агресия на пътя от останалите.

Проучване на компанията, която събира данни за повече от 5 милиона превозни средства в Източна Европа, показва именно това – кои са най-агресивните и най-груби водачи.

Резултатите показват, че шофьорите на BMW и Audi се държат най-невъзпитано на пътя, а тези, които карат Mercedes-Benz, са най-глобяваните за нарушения. На първо място е превишаването на скоростта.

Проучването е проведено сред 10 000 водачи, като 39,6% от анкетираните се оплакват от грубото поведение на тези, които карат автомобили BMW.

Други 35,6% посочват шофьорите на Audi, а 29,4% – тези на Mercedes-Benz като най-агресивни на пътя. Следват водачите на три японски марки – Honda (16,5%), Toyota (13,8%) и Lexus (10,3%).

На обратния полюс са водачите на Kia (9,2%), Hyundai (7,8%), Mazda (5,7%) и Opel (5 %), сочат още резултатите от изследването.

В негативната класация за най-много глоби за една година начело са собствениците на Mercedes-Benz (27,3%), Audi (25,5%) и BMW (21,6%), докато тези на Volvo (12,5%), Skoda (9,8%) и Toyota (9,7%) са накрая на списъка.

Любопитно е да се разбере и какви са най-честите нарушения, заради които се налагат глоби. На първо място е превишаване на разрешената скорост – 94%, следват неспазване на пътна маркировка и знаци – 16,7%, паркиране на забранено място – 10,7%, шофиране без предпазен колан (6,2%) и игнориране на знак „Стоп“ (3,7%).

Следват глобите за преминаване на червен сигнал на светофара (3,2%), шофиране в неправилна лента (1,9%), движение в бус-лента (1,8%), непропускане на пешеходец на пешеходна пътека (1,5%) и извършване на завой на непозволено място (1,2%).

Четете още

Избор на редактора