Кои са най-скъпите търговски улици? Къде сме ние

Витошка отстъпва с четири позиции в класацията на най-скъпите търговски улици в Европа, като през тази година се нарежда на 51-во място от 57 улици, сочи традиционното проучване Main Streets across the World на консултантската компания Cushman & Wakefield.

Година по-рано основната търговска улица в София заемаше 47-ма позиция.

Средният наем на търговските обекти на бул. „Витоша“ възлиза на 64 долара на кв. м. През последната година увеличението е с 4% в местна валута, докато спадът, в сравнение с предпандемичните нива, е от 7%.

В Европа

Първото място в Европа е за миланската Виа Монтенаполеоне, където средното ниво на наемите е 1 766 долара за кв. м. Челната тройка се оформя от лондонската Ню Бонд Стрийт (1 462 долара/кв. м) и Виа Кондоти в Рим (1 423 долара/кв. м).

Най-достъпната търговска улица в Европа, според класацията на Cushman & Wakefield, е „Македония“ в Скопие, където средният наем възлиза на 28 евро/кв. м.

В световен мащаб

Пето авеню в Ню Йорк запазва позицията си на най-скъпа търговската улица със среден наем от 2 000 евро/кв. м, което представлява повишение с 14% спрямо предпандемичните нива.

Освен че оглавява класацията в Европа, миланска Виа Монтенаполеоне се изкачва и до второто място в световната класация, изпреварвайки Тсим Ша Тсуи в Хонконг (1 493 долара/кв. м).

Три от петте най-скъпи търговски улици в света се намират в Европа и това са Виа Монтенаполеоне (2), Ню Бонд Стрийт (4) и парижката Шанз-Елизе (5).

Старият континент може да се похвали и с пет от десетте най-скъпи търговски улици в света, като в челната десетка влизат още Банхофщрасе в Цюрих и Колмаркт във Виена.

Наемите растат

Най-голям скок в класацията през изминалата година отбелязва улица Истиклял в Истанбул, която се изкачва от 31-во на 20-о място вследствие на високата инфлация в южната ни съседка, която доведе до увеличаване на наемите над два пъти в този период.

През 2023 г. стойностите на наемите при първокласните търговски площи в световен мащаб продължават да се възстановяват и нарастват с средно 4.8% на годишна база в местна валута.

Най-голям ръст е отчетен в Азиатско-тихоокеанския регион, където увеличението е средно 5.9%, докато в Европа средният ръст е 4.2%, а в Северна и Южна Америка – 5.2%.

Въпреки сравнително силния растеж през последната година, на повечето места увеличението на наемите не отговаря на пиковите нива на инфлацията, се казва още в доклада.

Нещо повече, наемите на близо 60% от пазарите в световен мащаб остават под предпандемичните нива. Това е най-ясно изразено в Европа, където наемите на 70% от пазарите са под нивата отпреди пандемията.

За сравнение, в САЩ наемите на едва 31% от пазарите са под нивата преди пандемията, а 69% вече ги надхвърлят.

Четете още

Избор на редактора