Кои са фаворитите на Карлсен в Турнира на кандидатите

„Накамура и Каруана са най-добрите и постоянни играчи в Турнира на кандидатите. Ако някой друг спечели, ще бъде малко изненада. Ако Алиреза спечели, ще бъде изненадващо, но не и шокиращо. Ако някой от другите четирима спечели, това би било шок“. Това споделя в интервю за подкаста Sjakksnakk водачът в световната ранглиста Магнус Карлсен.

На 4 април в Торонто започва състезанието между 8 гросмайстори, което ще определи съперника на световния шампион Дин Лижен за короната.

На въпроса дали има играчи, които биха отговаряли на силата на Дин или биха били по-труден противник за него, Карлсен споделя:

„Накамура винаги е бил много труден опонент за Дин. Дин винаги се е справял доста добре срещу Каруана. Но отново, тези неща могат да се променят. Също така мисля, че ако Дин играе по начина, по който играе напоследък, той очевидно няма да има шанс . Ако той играе по начина, по който игра срещу Непомнящи, аз също не мисля, че ще победи някое от тези две момчета.

Ако Каруана стане световен шампион, това би било както напълно заслужено“.

Бившият световен шампион абдикира от титлата през 2021 г., като каза, че няма да се върне към цикъла при сегашния класически формат. ФИДЕ го включи в състава за Турнира на кандидатите в Торонто, тъй като той се класира , като спечели Световната купа на ФИДЕ през 2023 г. , но през януари Карлсен официално отказа поканата за участие.

Четете още

Избор на редактора