Кой е касапинът, който закла 6 души в мола в Сидни

Касапинът, който уби шестима души в търговски център в Сидни, преди да бъде застрелян, е идентифициран от австралийската полиция, съобщи BBC.

40-годишният Джоел Каучи хвърли в паника претъпкания комплекс Westfield Bondi Junction в събота, когато започна да намушква хора с дълго острие.

Загинаха пет жени и един мъж. Няколко други, включително бебе, бяха ранени.

Властите казаха, че нападението най-вероятно е „свързано с психичното здраве“ на г-н Каучи.

Запитана дали вярва, че той е бил насочен към жени, полицейският комисар на Нов Южен Уелс Карън Уеб каза пред репортери в неделя, че това ще бъде „очевидна линия на разследване“.

Но тя добави, че не би описала намушканията с нож като „терористичен акт“, като повтори, че полицията смята, че не е имало „никаква идеологическа мотивация“.

Г-н Каучи от съседния щат Куинсланд е бил известен на полицията преди. Първоначалните претърсвания на малък склад, който той притежава в Сидни, не хвърлиха светлина върху възможния мотив, каза комисарят.

Властите казаха, че все още се опитват да уведомят семействата на жертвите, отбелязвайки, че две изглежда нямат роднини в Австралия.

Но семейството на Ашли Гуд – майката на раненото бебе – казва, че тя е сред убитите. Свидетели казаха пред местните медии, че Гуд отчаяно е подала бебето на случайни минувачи в миговете след като е била ранена.

„Майка беше намушкана и дойде с бебето и го хвърли по мен и (аз) държах бебето“, каза един мъж пред Nine News.

Деветмесечното момиченце „претърпя операция през нощта и в момента е в критично състояние и е в интензивно отделение“, каза министърът на здравеопазването Райън Парк пред ABC news.

Премиерът Антъни Албанезе каза, че австралийците се „събуждат, за да се опитат да се справят с шока и травмата“ от случилото се.

Описвайки нападението като „неописуемо и наистина неразбираемо“, Албанезе отново похвали действията на старшата полицайка, която се изправи срещу убиеца и го застреля.

„Тя е герой. Сама се изправи пред опасността и премахна заплахата, която имаше за другите, без да се замисля за рисковете за себе си“, каза премиерът и благодари на нея и екипите на Спешна помощ.

Четете още

Избор на редактора