Кой е по-по-най през 2023 година

Светът на шахмата имаше напрегната година. От световното първенство през пролетта до натоварения декември, който включваше финалите на Champions Chess Tour и луда надпревара за следващия Турнир на кандидатите в Торонто догодина.

Кой обаче беше най-добре представящият се играч през годината? Кой беше най-успешният в турнирите? Кой спечели най-висок рейтинг? И кой е играл най-много партии? Това са само част от въпросите, на които отговаряме в нашия преглед на 2023 година.

Докато часовникът тиктака, облегнете се и се впуснете в най-завладяващите числа и истории от света на шаха тази година.

Фабиано Каруана оглавява списъка с най-високо средно рейтингово представяне след невероятна година, в която спечели големи събития като Superbet Chess Classic, Sinquefield Cup и US Chess Championship , като същевременно завърши трети в Световната купа на FIDE . 31-годишният играч спечели почти 40 рейтинг точки, премина 2800 за първи път от 2021 г. и се върна на второ място в световната ранглиста.

Фабиано Каруана Снивка Инстаграм

Хикару Накамура изостава само с четири точки на 2804 след две брилянтни представяния в Norway chess и FIDE Grand Swiss, с които успя да се класира за Турнира на кандидатите. Можете ли да повярвате, че стриймърът на пълен работен ден не беше дори сред 20-те най-високо класирани играчи в света преди четири години? Сега той е трети.

Годината за Магнус Карлсен в класическия шах беше под обичайния стандарт. Въпреки спечелването на Световната купа , норвежецът имаше някои от най-лошите резултати в кариерата си и постигна годишен рейтинг под 2800 за първи път от 2007 г.

Каруана, Накамура или Карлсен обаче не можаха да се конкурират в класацията за най-зрелищното представяне през годината. Ханс Нийман спечели Турнира на мира в Загреб с впечатляващ резултат 8/9, с цели три точки пред останалите участници (рейтингово представяне от 2946).

Снимка chess.com

Полският гросмайстор Матеуш Бартел се завърна сред 100-те най-добри играчи в световната ранглиста благодарение до голяма степен на своите 8/9 в полската лига, рейтингово представяне от 2933, второто най-добро за годината.

Третото най-добро представяне беше направено от Каруана, който спечели Sinquefield Cup с 5.5/8 и 2892 представяне, пред 6/9 на Накамура в Norway chess и 8.5/11 на гросмайстора Видит Гуджрати в турнира FIDE Grand Swiss , събитието, което го класира за Турнира на кандидатите през 2024 г.

Петима от шестимата играчи, спечелили най-висок рейтинг през 2023 г., са от Индия. Начело в списъка е 18-годишният Нагаркате Вердант, който започна годината с рейтинг 1698, но спечели цели 622 точки за пет месеца от април до септември. Сега той има рейтинг 2320.

Втора в списъка е 17-годишната Велпула Сараю, която отбеляза един от най-забележителните резултати в историята на шаха, след като победи майстори с над 600 точки по-висок рейтинг от нея. Тя премина от 1847 през януари до 2444, класирайки се на второ място в света сред момичетата под 20 години.

Другите играчи в списъка на първите осем идват от Китай и Съединените щати.

Едва ли е изненадващо да видим роденият в Русия испанец, Олег Корнеев начело на класацията за най-много изиграни партии. 54-годишният играч обикаля Европа, играейки почти без прекъсване от години. Корнеев изигра общо 294 партии с рейтинг на ФИДЕ през 2023 г. Юли беше неговият най-активен месец с 47 партии, 45 от които в класически шах.

Корнеев изигра 73 игри повече от втория най-активен играч – украинския гросмайстор Валерий Неверов.

Шахматният календар става все по-пълен със събития, благодарение на редовните онлайн събития. Но кои са най-активните играчи?

Най-активният топ играч в света днес е перуанският гросмайстор Хосе Мартинез Алкантара, който имаше 1084 турнирни игри през 2023 г., с 26 повече от Накамура. Броят беше подпомогнат от участието в почти всеки титулярен вторник и в турнирите Champions Chess Tour.

Най-дългата партия не стигна до 200 хода, но не беше далече. Партията между Чен Хонгсен и Аделард Бай на Световното първенство за младежи до 18 години продължи 196 хода след ендшпил с дама, най-дългата класическа партия за годината. Това е със 17 хода повече от най-дългата гросмайсторска партия между Самуел Севиан и Дариуш Швирч.

Мачът за Световното първенство между Дин Лижен и Ян Непомняшчи достигна пикова зрителска аудитория от 572 000. Следва Световната купа на ФИДЕ и три събития на Chess.com.

Кулминацията на световното първенство беше, разбира се, последният ден от мача. Тайбрекът в крайна сметка получи повече от два милиона гледания в потока на YouTube .

Четете още

Избор на редактора