Кой е Фредерик, бъдещият крал на Дания

Датчаните бяха изненадани в навечерието на Нова година, когато кралица Маргрете II обяви абдикацията си. Единствената действаща кралица в света и най-дълго живелият монарх в Европа ще се оттегли на 14 януари, след 52 години на трона. „Ще оставя трона на сина си, престолонаследника принц Фредерик“, обяви тя на живо по телевизията. Но какво знаем за бъдещия крал на Дания? На този въпрос отговаря ВВС.

В началото на 90-те години на миналия век престолонаследникът принц Фредерик е известен в Дания, като придворен политик, но представите за него започват да се променят, след като през 1995 г. той завършва Орхуския университет с магистърска степен по политически науки. Той е първият член на датското кралско семейство с такова университетско образование. По време на следването си той прекарва известно време в Харвард в САЩ, където се записва под псевдонима Фредерик Хенриксен.

След това служи в датските военноморски сили, където получава прякора „Пинго“, след като неопреновият му костюм се напълва с вода по време на курс по гмуркане и той се оказва, че ходи като пингвин.

През 2000 г. 55-годишният Фредерик участва в четиримесечна ски експедиция в Гренландия. Той е имал няколко инцидента с шейни и скутери, заради които няколко пъти е попадал в болница. „Не искам да се затварям в крепост. Искам да бъда себе си, човешко същество“, заяви веднъж той и настоя, че ще остане такъв и след като заеме трона.

Подобно на британския крал Чарлз, престолонаследникът Фредерик е известен със своята загриженост за проблемите на околната среда. Той обещава да „управлява кораба“ на Дания в бъдеще. Съпругата му, принцеса Мери, е израснала на австралийския остров Тасмания и е работила като адвокат през 2000 г., когато се запознава с Фредерик в бар в Сидни по време на Олимпийските игри.

В едно интервю тя споделя, че тогава не е знаела, че той е принц на Дания: „Половин час по-късно някой се приближи до мен и ме попита: „Знаеш ли кои са тези хора?“. Фредерик и Мария са смятани от някои за представители на съвременните ценности и са се опитали да дадат на четирите си деца възможно най-нормално образование, изпращайки ги предимно в държавни училища. За разлика от британската кралска традиция, за престолонаследника Фредерик няма да има официална церемония по коронясване.

Вместо това датата ще бъде обявена в деня на церемонията в замъка Амалиенборг в Копенхаген. Фредерик ще стане крал на Дания и държавен глава на страната – която е конституционна монархия – както и на Гренландия и Фарьорските острови. 83-годишната кралица Маргрете II разкри, че е взела решението да абдикира след период на размисъл след операция на гърба в началото на 2023 г., уточнява Фокус.

Четете още

Избор на редактора