Кой е цветът на 2023 година?

Той присъства вече по витрините на магазините, главен герой е на модните дефилета, доминира при мобилните устройства и все повече украсява аксесоарите в дома ни.

Viva Magenta 18-1750 – цветът на предстоящата година, избран от Pantone, вибрира с жизненост и енергичност.

Цветът представлява нюанс на червената гама с уклон към розово. Сред дизайнерите е познат просто като магента.

„Това е нюанс с корени в природата, произхождащ от червеното семейство и изразяващ нов сигнал за сила. Viva Magenta е смел, безстрашен и пулсиращ цвят, чиято буйност насърчава радостно и оптимистично празнуване, пишещо нов разказ“, пише американската компания Pantone – световен авторитет за комуникация и вдъхновение в областта на цветовете от 1963 г.

Компанията е известна със своята система за съответствие на цветовете (Pantone Matching System, PMS), цветово пространство, използвано от различни индустрии, основни сред които са печатарската и текстилната индустрия, производителите на оцветители за лакове и др.

Тазгодишният цвят на годината е силен и даващ сили. Той е ново оживено червено, което се наслаждава на чистата радост, насърчавайки експериментирането и себеизразяването без ограничения, наелектризиращ и безграничен нюанс, който се проявява като открояващо се изявление.

„PANTONE 18-1750 Viva Magenta приветства всеки и всички със същия хъс за живот и бунтарски дух. Това е дързък цвят, изпълнен с остроумие и приобщаващ всички“, пише на сайта си компанията.

„В тази епоха на технологиите ние търсим да почерпим вдъхновение от природата и от това, което е истинско. PANTONE 18-1750 Viva Magenta произхожда от семейството на червените цветове и е вдъхновен от червеното на кохинила (наречен още карминова киселина – бел. ред.) – едно от най-ценните багрила, принадлежащи към семейството на естествените багрила, както и едно от най-силните и ярките, които светът познава“, заяви Лиатрис Айземан, изпълнителен директор на Pantone Color Institute.

По думите ѝ Viva Magenta „галванизира духа ни, като ни помага да изградим вътрешна сила“.

Viva Magenta би бил наистина своеобразен пътеводител за това каква би трябвало да бъде 2023 година.

Четете още

Избор на редактора