Кой удари катинара на Руската църква?

Един от основните въпроси, които бяха задавани през изминалите дни, откакто ДАНС експулсира трима служители на т.нар. „руска църква“ в София е: кой заключи храма, за да не могат вярващите да го посещават и да се молят на гроба на св. Серафим Соболев?

Отговор на този въприс потърси сайтът hristianstvo.bg.

Оказва се, че централните телевизии са заснели такива репортажи, всички питат „кой заключи храма“, но не търсят отговор от хората, в чиито ръце са ключовете. Въпроси не задават и протестиращите, част от които в неделя обвиниха правителството и цялата държава, че имат вина за заключването на храма и така участват в гонение на вярващите.

И от сайта решават да помогнат в този заплетен казус и да потърсят кадри, които дават отговор на въпроса: „Кой заключи храма?“.

Човек, който заключва храма и слага верига, се вижда в репортаж на Благой Цицелков по Нова телевизия на 21 септември през деня на 1.00 мин. Според справка на hristianstvo.bg той е портиер на храма, студент в Богословския факултет на СУ.

Преди заключването на входната врата на храма посланичката на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова да казва на репортерите: „Докато не си тръгнете, ние ще останем тук. Не искам с вас да говоря, не искам, защото по-ниско от това дъно никой не е падал!“

Линк към репоража с приложена снимка на екрана: https://www.vbox7.com/play:dace123dde

Подобни кадри има и в излъчения по БНТ на 22 септември вечерта репортаж на Тихомир Игнатов, в който не само се вижда на 1:48 мин., но и изрично е упоменато от репортера, че храмът е заключен вечерта от свещениците на храма.

Ето линк към репортажа със снимка на екрана:

На приложените кадри ясно се вижда, че храмът е заключен не с участието на българската държава, правителството, ДАНС или дори БПЦ (каквито предположения се чуха).

Отговори за този ситуация, която ескалира излишно напрежение, могат да се търсят от руския посланик в България г-жа Елеонора Митрофанова, която е присъствала лично на заключването на храма още на 21 септември.

Докъде ще стигне скандала все още не е ясно.

По-рано днес hristianstvo.bg публикува констативен нотариален акт за собственост върху Руската църква издаден на Руското посолство в София по искане на руския посланик през 1997 г.

Нотариусът, подписал акта, посочва, че „на основание на приложените към молбата на посланика на посолството на Руската федерация в България писмени доказателства съставя този нотариален акт, с който признава Посолството на Руската федерация за собственик по дарение на земята, строителство на църквата „Св. Николай Чудотворец“ и правоприемство от Руското Царско дипломатическо агентство“.

Придобиването й е на база единствено крепостен акт от 1898 г., както и скица, оценка на имота и квитанция, които се изискват при всяка нотариална сделка.

Имотът по нотариален акт включва дворно място с площ 1175 кв. м и построена на това място сграда на Руската църква „Св. Николай Чудотворец“.

„Как с констативен нотариален акт се признава едно посолство за собственик на храм, без да са взети предвид каноничните и уставни положения на Българската православна църква, в смисъла на това, че храм “Св. Николай” не е просто недвижим имот, а молитвен дом в каноничния диоцез на БПЦ? И защо БПЦ не е била уведомена за тези стъпки?“, питат от hristianstvo.bg.

Междувременно русенският митрополит Наум, който е член на Св. Синод, оповести, че „храмът е построен с благословението на Св. Синод на Българската православна църква като легационна църква през 1914 г., намираща се в общия двор на тогавашната Руска легация – на ъгъла на ул. „Раковски” и ул. „Московска”.

От 1936 г. по настояване на съветското правителство църквата се отнема от руските емигранти и се предава на българското правителство, което от своя страна я предава на Българската православна църква. “Съгласно решение на Св. синод на Руската православна църква от 10.10.1952 г. всички други руски православни енории, манастири и клир в България преминават в юрисдикция и владение на БПЦ”, написа владиката.

През 1944 г. храмът е силно повреден, като през 1945/1946 г. е реставриран от Софийската митрополия. В него през следващите години са назначавани различни български свещеници, а заедно с тях са служили и руски духовници, постоянно пребиваващи в страната ни след Октомврийската революция.

Отново с решение на Руската православна църква, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като българските свещеници в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската православна църква започва да изпраща периодично свой официален представител.

„През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството, че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може и не би следвало да бъде считана за руска, както и БПЦ не може да претендира, че храмът-подворие в Москва, е българска собственост, тъй като характерът на двете подвория е реципрочен“, посочва още русенският митрополит.

Посолството на Русия в София ще предприеме действия относно храма „Свети Николай“ – Руската църква в София, в координация с Руската православна църква (РПЦ), заяви пред ТАСС Митрофанова.

„Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква“, каза посланикът, цитиран от БТА.

Четете още

Избор на редактора