Кой нанесе щети на МВР за 81 млн. лева

Софийската градска прокуратура образувала досъдебно производство за това, че в периода от декември 2022 г. до юни 2023 г. длъжностно лице е извършило безстопанственост, от която са последвали значителни щети за МВР в размер на 81 милиона лева, съобщиха от прокуратурата.

Все още по разследването няма обвиняем.

Работата по случая е започнала на 10 август м.г. , след като в прокуратурата постъпва сигнал от МВР, в който са изложени твърдения за евентуално извършено престъпление от общ характер от предишен министър на вътрешните работи, обективирани в одитен доклад.

Прокурорът, на който е бил разпределен сигналът, е възложил на Агенцията за държавна финансова инспекция да извърши проверка. Инспекцията е  приключила със становище, че възложител по Закона за обществените поръчки (ЗОП) е изменил договор, без да са налице обстоятелства за това, с което е нарушена разпоредба от ЗОП. На база на това е образувано досъдебно производство. Разследването по случая продължава.

БТА припомня, че от началото на януари т.г. Софийска градска прокуратура разглежда и сигнал от кмета на София Васил Терзиев във връзка със Столичното предприятие за третиране на отпадъци. Тогава столичният кмет съобщи, че докладът от възложения одит на предприятието „крещи“ безстопанственост. Той посочи, че оттук нататък решението за следващите стъпки е в ръцете на прокуратурата.

Четете още

Избор на редактора